Jeste li zaboravili?

Gdje je danas obitelj Šarić?

Vijesti / Flash | 20. 06. 2016. u 09:01 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Premještamo se, čas u jednih, čas u drugih. Troje nas je, nije mnogo, nekad smo svi skupa, nekad pojedinačno. No, nezgodno je. Ne možeš uvijek nekome biti na vratu, kucat da te pusti i moliti da prespavaš, a ne znamo kako dalje'', rekla je to Stana Šarić, ispred obitelji koja je u prošlom tjednu deložirana iz stana u Vukovarskoj ulici, kojeg je izgubila sudskim sporom.

Njezina majka, Kata Šarić, smještena je trenutno u staroj kući u Drežnici, u kojoj je obitelj Šarić živjela prije rata, no kako govori Stana, kuća nije uvjetna, nema vode niti kupaonice.

''Majka je sama u staroj kući trenutno, a brat, koji je privremeno smješten u Jasenici, ostao je bez posla. Ja sam također nezaposlena, dnevno radim četiri sata za 12 KM, tako da to ne mogu ni nazvati poslom'', govori Stana i dodaje kako za sada nemaju alternativu, odnosno nadaju se i dalje pozitivnom ishodu pri akciji otkupa stana.

Cijeli proces su, kako kažu, prepustili udruzi Minores i odvjetnicima, novac za otkup stana je tu, sve je spremno, samo je upitna druga strana.

''S naše strane se ništa nije promijenilo. Obitelj je zasada na sigurnom, smješteni su i zbrinuti, a mi idemo dalje. Novac je tu i nastavit ćemo s pokušajem otkupa stana''', rekla je za Bljesak.info Anica Ištuk, ispred udruge Minores.

Uz Minores, pomoć pri otkupu stana obitelji Šarić ponudio je i Studentski centar Sveučilišta u Mostaru, u kojem je ranije bila zaposlena Kata Šarić. Djelatnici i Studentski centar istaknuli su kako su spremni za povratak obitelji u stan u Vukovarskoj ulici uplatiti 10.000 KM.

Pomoć u vidu jednokratnog novčanog iznosa može ponuditi i Centar za socijalni rad u Mostaru, no obitelj Šarić zasad nije podnijela pismeni zahtjev ovoj ustanovi.

''Kad je u pitanju smještaj za nezbrinute mi nemamo tu mogućnost, odnosno ne posjedujemo smještajne kapacitete za nezbrinute, te bi se naša pomoć ogledala kroz jednokratni novčani iznos koji bi procijenili socijalni radnici'', govori Zdravka Marić, ravnateljica ovog Centra.

Podsjećamo, obitelj Šarić u prošlom tjednu deložirana je iz stana nakon što je Ustavni sud Federacije BiH presudio kako je neosnovan njihov zahtjev da se deložacija odgodi.

Stan obitelji Šarić, prema odluci vještaka građevinske struke vrijedi 49.243.19 KM, a na ''bubnju'' se našao zbog neplaćenih sudskih troškova od 4.422.60 KM. Stan obitelji Šarić kupila je Milas, zaposlenica Općinskog suda na kojemu se vodio sudski spor za 25.000,00 KM.

''Na javnoj prodaji stana Općinski sud je konstatirao da se premetni stan ne može prodati ispod 1/2 utvrđene vrijednosti da se tražitelj izvršenja neće pojaviti kao kupac, te da se, osim V.M., više nijedna osoba nije pojavila na ročištu za javno nadmetanje. Potom je predmetni stan prodat kupcu V.M. za ponuđeni iznos od 25.000,00 KM'', navedeno je u odluci Ustavnog suda.

Kata Šarić je izgubila stan jer je njezin pokojni suprug Bariša bio u sudskom sporu oko zemljišta u naselju Drežnica. Nakon presude u korist Šarićevih, sudskom odlukom je na ime sudskih troškova Bariša trebao platiti iznos od 4,5 tisuće maraka. Troškovi su se popeli na iznos od preko 8 tisuća maraka.

Kata Šarić tvrdila je kako je Sud iskoristio njezinu neukost i da nije valjano obavještavana o tijeku procesa prinudne naplate troškova suda.

Kopirati
Drag cursor here to close