Tripoli

Gaddafijeva sina opet muče u zatvoru, majka Mostarka traži pomoć UN-a

Vijesti / Flash | 23. 08. 2015. u 09:15 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pojavila se nova snimka mučenja utamničenog sina Muamera el Gaddafija. S crnim povezom preko očiju, Saadi Gaddafi je zbunjen i dezorijentiran, dok se u pozadini čuju prijeteći glasovi istražitelja:

- Možeš sam progovoriti ili će te naši ljudi posjesti na metak kalibra 23 milimetra, pa ćemo ionako dobiti sve informacije – prijeti jedan od čuvara.

Ova druga snimka mučnija je od prve objavljene prije desetak dana na kojoj je snimljeno šamaranje, batinanje po tabanima uz prijetnju kako se na Gaddafija, za razliku od drugih, neće primjenjivati nikakva zatvorenička prava.

Na video, koji je emitirao Arabic Clear News, odmah je reagirala Safia Gaddafi, zatvorenikova majka. Supruga ubijenog diktatora, inače podrijetlom iz Mostara, rođenog imena Sofija Farkaš, uputila je oštro pismo Ujedinjenim narodima u kojemu za svoga sina i sve druge zatvorenike u zatvoru u Tripoliju zahtijeva da im se poštuju ljudska prava.

- Obraćam se libijskoj vladi, Ujedinjenim narodima i nevladinim udrugama da poduzmu sve da se moj sin zaštiti od maltretiranja. Niti jednoga zatvorenika čuvari ne smiju maltretirati, oni bi trebali biti ti koji će ih čuvati i zaštititi – navodi.

U zaključku dodaje kako je i prije pisala i Ujedinjenim narodima, vladi Libije i nevladinim udrugama, ali nikad nije dobila odgovor. Autentičnost snimke, osim reakcije Safije Farkas Gaddafi, medijima je potvrdila i odvjetnica zatvorenika visokog profila Melinda Taylor, također apelirajući na poštovanje ljudskih prava.

Na dosad objavljenim videima Saadi Gaddafi, iako zbunjen i ustrašen, po licu nema vidljivih ozljeda. U nekoliko kadrova vidi se lagano pljuskanje po licu, jedan udarac šibom po tabanu, te situacija dok sluša krikove drugog osuđenika iz susjedne sobe. Snimke su napravljene kamerom sa stativa i dovoljno su jasne za medijsku upotrebu.

Saadi Gaddafi zatvoren je u zatvoru Hadba u Tripoliju. U Libiju je deportiran u ožujku 2014. godine nakon uhićenja u Nigeru, gdje se skrivao nakon pada oca Muamera Gaddafija. Bio je zapovjednik specijalnih jedinica u vrijeme rata u Libiji, no puno je živopisnija njegova nogometna karijera.

Vodio je, naime, nacionalni nogometni tim, a uz očevo pokroviteljstvo neuspješno se okušao u talijanskoj ligi, makar se pričalo da mu je instruktor bio Diego Maradona osobno, te Ben Johnson kao kondicijski trener.

Osim za ratna zlodjela, optužen je i za ubojstvo jednog nogometaša, dok je bio kapetan libijske reprezentacije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close