Osuđuju akciju

G7 poziva Rusiju da prekine sve akcije pripajanja Krima

Vijesti / Flash | 12. 03. 2014. u 13:22 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri zapadnih zemalja G7 su pozvali u srijedu Rusiju da prestane sa svim akcijama "pripajanja" Krima, izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

U 12.30 sati (11.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) "lideri G7, predsjednik Vijeća Europe Herman Van Rompuy i ja lično, u novoj deklaraciji, ćemo pozvati Rusiju da prekine sve akcije na pripajanju ukrajinske autonomne republike Krim", izjavio je Barroso pred Europskim parlamentom.

''Zajedno, s ostalim liderima G7 oštro ćemo "osuditi ovu akciju", rekao je on.

U utorak, separatističke vlasti Krima su napravile još jedan korak prema pripajanju Rusiji, usvojivši deklaraciju o nezavisnosti, prije referenduma koji je planiran za nedjelju o pripajanju poluotoka Rusiji.

Rusija je odmah podržala ovu deklaraciju o neovisnosti, ocijenivši je "potpuno legalnom".

G7 okuplja velike industrijske zemlje (Njemačku, Kanadu, Sjedinjene Američke Države, Francusku, Italiju, Japan i Veliku Britaniju), kojoj je priključena Europska unija. Ona se proširila 1998. godine na Rusiju i čini G8.

Početkom ožujka, lideri G7 su najavili suspenziju svojih preparata u pogledu samita G8 u Sočiju (Rusija) u lipnju, osudivši "jasno kršenje" suvereniteta Ukrajine od strane Moskve.

Američki državni tajnik John Kerry je zaprijetio Rusiji gubitkom njenog mjesta u G8.

Kopirati
Drag cursor here to close