Paneuropska unija

Franjo Topić i Vanja Gavran u Europskom parlamentu: BiH nema dovoljno za sve

Vijesti / Flash | 25. 11. 2015. u 18:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počasni predsjednik Paneuropske unije BiH i član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije Franjo Topić i predsjednik Paneuropske BiH Vanja Gavran u Europskom parlamentu govorili su o europskoj perspektivi države u okviru teme "Izazovi multikulturalnosti u jugoistočnoj Europi - Budućnost BiH kao zemlje bogatstva različitosti“.

Topić je euro-parlamentarcima i Paneuropljanima naglasio da je Bosna i Hercegovina važna zemlja za Europsku uniju i da ukoliko nema mira u BiH nema ga ni u Europi.

‘’Recept za trajan mir leži u poštivanju etničkih i individualnih prava. Bez uvažavanja etničkih različitosti BiH ne može funkcionirati. Zato je važan dijalog jer je ova zemlja mjesto dijaloga i ekumenizma’’, rekao je Topić. Istaknuo je da ustavno uređenje države nije nikako dobro i da su potrebne promjene.

U svom izlaganju Gavran je konstatirao da je napredak BiH na europskom putu u posljednjem izvješću Europske komisije ocijenjen pozitivno. Usvojena ja europska agenda i nakon osam godina stajanja na mjestu, zemlja se, kaže, vratila na pravi put, pri čemu je Europa shvatila kako se mora više angažirati u ovoj nedovršenoj priči.

Euro-parlamentarcima objasnio je da naša zemlja kako tako funkcionira kao država, ali ne i kao društvo.

‘’Bosne i Hercegovine nema dovoljno za sve. Jedini, Bošnjaci, je ljubomorno čuvaju za sebe pokazujući time da su samo oni pravi domoljubi koji se identificiraju s BiH. Drugi, Hrvati, je gledaju i kao majku i kao maćehu, jer u njoj ne mogu ostvariti svoja nacionalna prava kao ostala dva naroda. Dok treći, Srbi, BiH uglavnom ne doživljavaju svojom domovinom, identificirajući se samo s entitetom Republika Srpska, a značajan broj njih bi taj entitet radije vidio kao samostalnu državu ili kao dio Republike Srbije. To je naša realnost. Ovo je ključni problem višenacionalne BiH’’, izjavio je Gavran.

Zaključio je da se sve može riješiti ako bi bh. političari bili iskreniji i ako bi zanemarili privatne i stranačke interese i na prvo mjesto stavili interese države i svih njezinih stanovnika.

Nakon izlaganja, koji su održani na poziv Paneuropske skupine pri Europskoj pučkoj stranci, upriličen je okrugli sto o pitanjima slobodne medija do ustavnih promjena i uloge Europe u BiH, na kojem je sudjelovalo 20 zastupnika Europskog parlamenta, među njima i Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Tonino Picula, Eduard Kukan, Ana Zaborska, Alojz Peterle, Cristian Dan Preda, Tunne Kelam, Paul Rübig koji inače vodi ovu Paneuropsku skupinu u Europskom parlamentu, priopćeno je iz Paneuropske unije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close