Odlazak na ratišta

Francuzi, Austrijanci i Britanci odlaze u džihad

Vijesti / Flash | 14. 09. 2014. u 14:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 930 osoba iz Francuske uključeno je u ekstremne islamističke organizacije u Iraku i Siriji, priopćio je danas francuski ministar unutarnjih poslova Bernar Kaznev.

"Od ukupno 930, u Iraku i Siriji nalazi se 350 Francuza, među kojima je 60 žena. Oko 180 ih se vratilo, 170 je u tranzitu, a 36 ih je poginulo ", rekao je Kaznev.

On je podsjetio da je od ljetos uveden jedan broj telefona na koji se mogu javiti oni koji strahuju da neki član njihove obitelji namjerava otići u ratom zahvaćena područja.

Kaznev je dodao da je na taj način spriječeno najmanje 70 odlazaka na ratišta, javlja Srna.

"Među onima koji su već bili na ratištima mnogi priznaju što su uradili i da bi bili spremni tamo otići ponovo, ali ima i onih koji se ne žele tamo vratiti", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova.

U panici nije samo Francuska, Velika Britanija i Austrija. Vjeruje se kako se više od 130 ljudi iz Austrije otišlo boriti u džihad. U Austriji raste zabrinutost zbog sve većeg broja tinejdžera koji napuštaju svoje rodne domovine i pridružuju se islamistima.

Podsjetimo, austrijska policija je uhvatila dvije tinejdžerice koje su napustile svoj dom i pokušale pobjeći u Islamsku državu.

Tada je Alexander Marakovits iz Ministarstva unutarnjih poslova Austrije potvrdio da su dvije djevojke iz Austrije, u dobi od 16 i 14 godina, uhvaćene u pokušaju da napuste zemlju i pridruže se Islamskoj državi.

Kopirati
Drag cursor here to close