Izdao ga al-Asad?

Francuski tajni agent smaknuo Gadafija kako ne bi progovorio o financiranju Sarkozyja?

Vijesti / Flash | 01. 10. 2012. u 12:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agent francuske tajne službe, a ne libijski pobunjenici, mogao bi biti stvarni ubojica bivšeg libijskog šefa Moamera Gadafija.

Tako barem vjeruju diplomatski izvori u Tripoliju, a prenose talijanski list Corriere della Sera i francuski Le Parisien.

Ovo nije prvi put da se sumnja u službenu verziju ubojstva libijskoga lidera: Corriere della Sera podsjeća na nedavnu izjavu Mahmuda Džibrila, bivšeg predsjednika Izvršnog odbora libijskog Prelaznog nacionalnog vijeća, koji je rekao da je Gadafija zasigurno ubio inozemni agent koji se ubacio među članove revolucionarnih brigada.

Ako je točno da je Gadafija ubio strani agent, onda je gotovo sigurno to bio Francuz, uvjereni su diplomati u Tripoliju. Gadafi je prije NATO-ove vojne operacije u Libiji javno prijetio objavom svih detalja vezanih za financiranje kampanje Nicolasa Sarkozyja.

Naime, nekoliko tjedana prije nego što je Sarkozy izgubio izbore, Gadafijeva donacija bila je velika predizborna tema. Uoči drugog kruga izbora lansirani su dokumenti iz kojih je vidljivo da je bivši režim smaknutoga libijskoga vođe financirao Sarkozyjevu kampanju 2007. godine sa 50 milijuna eura.

“Nekoliko zapadnoeuropskih zemalja predvođenih Francuskom imalo je razloga pokušati ušutkati Gadafija”, potvrdio je i jedan diplomatski izvor u Tripoliju.

Rami El Obeida, bivši glasnogovornik Prelaznog libijskog nacionalnog vijeća, tvrdi da je Gadafi iz Sirta satelitskim telefonom pokušao stupiti u kontakt sa suradnicima koji su prebjegli u Siriju, gdje su uživali zaštitu predsjednika Bašara al-Asada. No, tvrdi El Obeida, Bašar je francuskim tajnim službama odao broj Gadafijeva telefona. Nakon toga, NATO-ovim snagama bila je dječja igra otkriti gdje se nalazi.

Kopirati
Drag cursor here to close