Može ih doći 160.000

Francuska neće primati više izbjeglica

Vijesti / Flash | 13. 02. 2016. u 18:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Valls: Nećemo primiti više izbjeglica

Francuski premijer Manuel Valls odbacio je danas prijedlog o stalnom sistemu kvota za preraspodjelu izbjeglica širom Europe, izazvavši zategnutost u odnosima s Berlinom, uoči samita EU, na kome će biti riječi o migrantskoj krizi.

U obraćanju novinarima na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, Valls je rekao da će se Francuska držati svog obećanja da primi 30.000 od 160.000 izbjeglica za koje su se europske države dogovorile da će raspodijeliti između sebe, ali ne više od tog broja.

''Mi nećemo primiti više'', rekao je Valls.

On je izrazio divljenje spremnosti Njemačke da primi još izbjeglica, ali je dodao: "Francuska nikada nije rekla 'dođite u Francusku'".

Očekivanja su da će njemačka kancelarka Angela Merkel pozvati svoje europske partnere da prihvate takozvane "kontingente izbjeglica" na sastanku u četvrtak u Bruxelessu, neposredno pred samit lidera EU, prenio je Reuters.

''Francuska ovo odbacuje'', kazao je Vals o mehanizmu stalnih kvota.

On je dodao da je Francuska već primila 80.000 zahtjeva za azil prošle godine i da se bori s radikalizacijom među mladima, kao i visokom stopom nezaposlenosti, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close