Borba protiv terorizma

Francuska i Turska zajedno u borbi protiv Islamske države

Vijesti / Flash | 10. 10. 2014. u 16:59 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da će Turska izvršiti svoje obaveze u okviru borbe protiv terorizma, javlja agencija Anadolija.

"Na granici sa Sirijom treba omogućiti sigurno utočište i zonu zabrane letenja. Glavni izvor terorizma u Siriji je režim Bashara al-Assada. Režim koji je kemijskim oružjem usmrtio 200 tisuća svojih građana nije manje opasan od terorističke organizacije ISIS", rekao je Cavusoglu.

Cavusoglu se inače nalazi u službenoj posjeti Parizu gdje se sastao s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom. Dvojica dužnosnika su tom prilikom potpisali Okvirni sporazum o strateškoj suradnji Turske i Francuske.

Turski ministar vanjskih poslova tom prilikom je istaknuo da Turska vidi terorističku organizaciju ISIS kao veliku prijetnju.

"Mi ćemo izvršiti našu odgovornost u borbi protiv terorizma. Ako želimo uništiti terorizam u regiji, potrebna nam je sveobuhvatna strategija. To je nemoguće uraditi samo s zračnim napadima", kazao je Cavusoglu.

Fabius je izjavio kako je s turskim ministrom razgovarao o trenutnoj krizi u regiji, dodajući da će Francuska i Turska u dugoročnom smislu zajedno djelovati.

"Pred našim očima se dešava velika tragedija. Francuska i Turska imaju isti stav prema barbarskim akcijama ISIS-a i prema Assadovoj politici", kazao je Fabius.

Također je naglasio da su Francuska i Turska predvidjeli dvogodišnji akcijski plan za ekonomsku i kulturnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close