Nakon sukoba

FOTO | VIDEO: Kumanovo poslije napada

Vijesti / Flash | 11. 05. 2015. u 11:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je okončana policijska akcija eliminiranja naoružane grupe u Kumanovu, policija je građanima i novinarima dopustila ulazak u naselje Tode Mendol koje, kako navodi Anadolija, ''izgleda poput ratne zone''.

Stanovnici ovog dijela Kumanova su nakon dva dana mogli posjetiti kuće, a prizori koje su zatekli su užasavajući, piše Anadolija. Na brojnim kućama su vidljiva velika oštećenja, rupe od metaka, srušeni krovovi, posljedice požara... Ulice su također prekrivene ruševinama pa je kretanje otežano.

Među stanovnicima koji su ušli u Tode Mendol je Azem Jashari kojeg je granatiranje probudilo u subotu u 5.20 sati ujutro. Pokazuje kuću u kojoj je boravilo deset članova, među kojima i djeca od dvije do 16 godina. Tu su živjeli i stariji i bolesni, među kojima najstariji muškarac od 75 godina. U kući su proveli 16 sati nakon čega ih je policija evakuirala.

Jashari je pokušao stupiti u kontakt s njima, ali su telefonske veze bile prekinute. Nakon što se srušila ploča s prvog kata, istrčali su na ulicu odakle ih je "pokupila" policija.

Jahi Jashari govori kako je u kući bio njegov brat s djecom starom od dvije do deset godina. Sve vrijeme žestokih sukoba su bili u kući i nekoliko puta su tražili od policije dozvolu da je napuste. Nakon odbijanja policije, samoinicijativno su izašli, a policija ih je prebacila u Skopje.

Kaže kako su naoružani muškarci prelazili iz kuće u kuću tako da je policija pucala na više kuća. Dodaje kako ne poznaje ljude koji su tu bili i da nisu iz njihovog naselja.

U kumanovskom Divljem naselju u kojoj je stradalo osam policajaca i 14 napadača, izjavio je na izvanrednoj konferenciji za medije Nikola Gruevski, makedonski premijer.

''Pored ubijenih, ranjeno je još 37 policajaca. Najviše njih zadobilo je lakše ozljede i liječnici uvjeravaju da će se oni vrlo brzo vratiti svojim obiteljima i na svoje dužnosti'', rekao je Gruevski.

Tridesetak napadača, koje makedonske vlasti označavaju teroristima, se predalo.

"Uhićeni su, bit će izvedeni pred sud i sudit će im se po makedonskim zakonima i pred makedonskim sudovima", rekao je Gruevski te dodao kako su pronađena tijela 14 osoba za koje se pretpostavlja da su napadači.

Kopirati
Drag cursor here to close