Tko će sjesti?

Fotelja premijera dijeli SDA?

Vijesti / Flash | 18. 12. 2014. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Sadik Ahmetović kazao je jutros Agenciji Fena da će predložiti Adila Osmanovića, također potpredsjednika SDA, za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ''jer zadovoljava sve kriterije''.

''Imam na to pravo po Poslovniku, i tražit ću da to bude točka dnevnog reda sjednice'', rekao je Ahmetović, dodavši da se zna kako je SDA imala Konvenciju i na koji način se došlo do sastava Predsjedništva.

''Ne predlažem da pravimo debalanse koji će ići u suprotnom pravcu od jedinstva stranke. Jedinstvo u SDA je jedini način da rješavamo probleme u državi, ali i da surađujemo s partnerima u vlasti. Moramo doći do općeg balansa koji proizlazi iz Konvencije, a to u ovom razdoblju nakon izbora nismo radili'', istaknuo je Ahmetović.

''Što je najvažnije, taj prijedlog je jamstvo za jedinstvo SDA'', kazao je Ahmetović i tako u ''igru'' ubacio još jednog kandidata pored Denisa Zvizdića, koji je u javnosti zadnjih dana predstavljen kao gotovo siguran budući mandatar Vijeća Ministara BiH.

Naime, Predsjedništvo SDA bi na sjednici zakazanoj za danas poslijepodne trebalo predložiti kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, a Ahemetović dodaje kako ostaje pri tome da Osmanović može i treba biti kandidat, a na kraju treba biti predložen od strane Predsjedništva, ''jer bi to riješilo ono što eventualno može biti problem nakon imenovanja''.

''Moramo uspostaviti kriterije za prijedloge za izbor, ne samo predsjedavajućeg, nego i druge kandidate. Prvi kriterij mora biti jedinstvo Stranke demokratske akcije'', kazao je Ahmetović.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac ranije je potvrdio kako Kolegij priprema sjednice Predsjedništva i da je pripremio jedno ime - Denis Zvizdić.

''Taj prijedlog, kao i drugi mogući prijedlozi koji se mogu pojaviti na Kadrovskoj komisiji, razmatraju se ravnopravno'', kazao je Genjac i dodao kako Kadrovska komisija donosi, većinom glasova, odluku o tome koga će predložiti ili koju će rang-listu predložiti Predsjedništvu SDA i Predsjedništvo odlučuje, imajući u vidu tu preporuku Kadrovske komisije.

Inače, kandidat koji bude predložen od političke stranke treba popuniti obrasce za SIPA-u i za Središnje izborno povjerenstvo, koje će potom provjeriti SIPA. Nakon toga Predsjedništvo BiH tek onda donosi konačnu odluku o imenovanju mandatara.

Kopirati
Drag cursor here to close