Sarajevo

Formirana nova komisija u političkom životu BiH - Komisija za odlučivanje o sukobu interesa

Vijesti / Flash | 15. 04. 2014. u 16:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa odredbama člana 17. Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, u utorak je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) konstituirana Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Komisija broji devet članova, od kojih šest članova, tri poslanika Predstavničkog doma PS BiH i tri delegata iz Doma naroda PS BiH, imenuje PS BiH, dok su direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i njegova dva zamjenika članovi ove Komisije na osnovu funkcija koje vrše.

Na konstitutivnoj sjednici članovi Komisije za predsjednika su izabrali Halida Genjca, dok je za zamjenika predsjednika izabran Lazar Prodanović. Osim predsjednika i zamjenika predsjednika, Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa čine i poslanici Predstavničkog doma PS BiH Nermina Zaimović – Uzunović i Zvonko Jurišić, delegati u Domu naroda PS BiH Borjana Krišto i Staša Košarac, te Sead Lisak, direktor, i Dragan Slipac i Sreto Pekić, zamjenici direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Komisija je dogovorila metod i sadržaj daljeg rada, uz zaključak da će uputiti urgenciju Vijeću ministara BiH da prioritetno stavi na razmatranje Prijedlog pravilnika o unutarnjoj organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, kojim će biti utvrđena unutarnja organizacija i način rada Ureda Komisije, kao i radna mjesta, opis poslova, broj državnih službenika i zaposlenika, te stručni i drugi uvjeti potrebni za raspored na ta radna mjesta.

Također, Komisija je zaključila da do naredne sjednice predsjednik Komisije, zajedno sa šefom Odsjeka za sukob interesa, pripremi Prijedlog poslovnika o radu Komisije i predloži ga njenim članovima na usvajanje, priopćeno je iz Ureda za informiranje Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close