Zabrinut događanjima

Füle: Sada je trenutak da svi preuzmu svoj dio odgovornosti

Vijesti / Flash | 16. 02. 2014. u 13:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S velikom zabrinutošću pratim posljednje događaje u Bosni i Hercegovini. Postoji posebna veza između vaše zemlje i EU, zato što vi radite na članstvu Bosne i Hercegovine u EU, a mi vodimo računa o njenom napredovanju i razvoju. Ako Bosna i Hercegovina stagnira, to je suprotno svemu za što se EU zalaže'', napisao je Šrefan Füle, u pismu koje je objavljeno na stranicama Delegacije Europske unije u BiH.

''U ponedjeljak ponovno dolazim u Sarajevo. Europska unija je opredijeljena prema građanima BiH. Tijekom proteklih dana smo vidjeli legitimne pozive građana za bolje socio-ekonomske uvjete, stvarnu borbu protiv korupcije, priliku da se zaposle isključivo na osnovu toga koliko vrijede, transparentnost u upravljanju javnim fondovima i u procesu privatizacije'', napisao je Füle.

U pismu Füle ističe da EU osuđuje svako nasilje, bilo da je ono počinjeno nad građanima, policijom, novinarima ili javnom imovinom.

''Sljedeći tjedan u Bosni i Hercegovini ću političkim sugovornicima prenijeti moje snažno uvjerenje da ovo nije vrijeme za konfrontacije između političkih partija. Ovdje se radi o suštinskim pitanjima – funkcionalnosti države i dobrobiti građana'', piše u pismu koje prenosi Delegacija EU u BiH.

Füle navodi da su svi upoznati sa hitnom potrebom da Bosna i Hercegovina izvrši presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci. Iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana, to je, ustvari, važna stavka napretka.

''To će eliminirati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obveze i to će stvoriti mogućnosti da BIH iskoristi milijune eura financijske pomoći EU tijekom narednih šest godina. To će voditi i stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i finalizaciji koordinacijskog mehanizma za pitanja u vezi sa EU, a sve to će u konačnici kreirati okolnosti za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Ja ostajem potpuno posvećen radu na omogućavanju konsenzusa za izlazak iz sadašnje pat-pozicije i pomaganju da BiH konačno pređe most od Daytona do EU, što će zatim omogućiti rad na ustavnim i drugim izazovima'', napisao je Fuele u svom pismu, objavljenom na stranicama Delegacije EU u BiH.

Europski komesar za proširenje i politiku susjedstva uvjeren je da je najbolji način rješavanja socio-ekonomskih izazova u ovoj zemlji, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje ekonomskog rasta, jeste da se BiH ponovo pokrene u procesu europskih integracija.

''Prije 10 godina, u krugu proširenju EU 2004. godine, moja zemlja je iskusila kako reforme EU, prije i nakon učlanjenja, mogu transformirati naše društvo. Isto želimo i vama – ne zarad politike, ne zarad ekonomije, nego zato što se time daje prilika za bolji život. Sada je trenutak da svi preuzmu svoj dio odgovornosti. Dobrobit građana i dobro funkcioniranje države je zajednički cilj''.

Kopirati
Drag cursor here to close