Sukob s aktivistima

Fizički obračun: Prekinuta promocija Krajišnikove knjige

Vijesti / Flash | 15. 04. 2016. u 20:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekinuli su tribinu u beogradskom Domu omladine na kojoj je predstavljana knjiga Momčila Krajišnika, osuđenog pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina u BiH.

Kako je priopćila ta nevladina organizacija, do incidenta je došlo kada su članovi Samostalnog DSS-a fizički napali aktivistkice pokreta "Moja inicijativa".

"Aktivistice su mirno nazočile tribini do trenutka kada je počeo govoriti ratni zločinac Krajišnik, a onda su puhale u pištaljke. Dio članova Samostalnog DSS-a fizički je napao djevojke, a dio ih je pokušao zaštiti, uvjeravajući ih da napuste skup jer im ne mogu jamčiti sigurnost", piše u priopćenju, prenosi N1.

Inicijativa je ocijenila da je prekidanje tribine "osuđenog ratnog zločinca" i "prosvjed protiv veličanja zločina" građanska dužnost članova te NVO i "obrana prostora Doma omladine".

"Dom omladine Beograda ne smije biti 'Dom zločinaca Beograda'. Ni danas, ni nekog drugog dana. Zato ćemo uvijek reagirati na ovakvu rehabilitaciju ratnih zločinaca", navela je Inicijativa mladih.

Momčilo Krajišnik uhićen je 2000. godine po potjernici Haškog tribunala, gdje mu je 27. rujna 2006. izrečena presuda za istrebljenje, ubojstva, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i nečovječno postupanje kao i zločine protiv čovječnosti, ali ne i za genocid. Osuđen je na 20 godina zatvora, ali je na slobodi od 30. kolovoza 2013. godine, jer je odslužio dvije trećine kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close