Oštre riječi

Fidel Castro usporedio NATO s nacistima!

Vijesti / Flash | 02. 09. 2014. u 08:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Kube Fidel Castro je jučer oštro kritizirao Sjedinjene Američke Države i Europu, optužujući ih za ratno huškanje, dok je predstavnike NATO-a usporedio s nacistima.

U kolumni objavljenoj u kubanskim državnim medijima, otac tamošnje komunističke revolucije je također kritizirao američkog senatora Johna McCainea zbog američke politike na Bliskom Istoku, nazvavši ga "najbezuvjetnijim saveznikom Izraela", prenijela je agencija AFP.

''U svijetu posljednjih godina nije bilo predaha, posebno otkad je Europska ekonomska zajednica, pod strogim i bezuvjetnim vodstvom SAD-a, odlučila da je vrijeme da se izravnaju računi s onim što je ostalo od dvije velike nacije (Rusije i Kine), koje su prethodno herojski stavile točku na imperijalistički kolonijalni poredak kojeg su svijetu željeli da nametnu Europa i SAD'', istaknuo je 88-godišnji kubanski lider.

Castro je također optužio Zapad za cinizam i dodao da je ta karakteristika postala "simbol imperijalističke politike".

On je posebno izdvojio McCainea, kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD 2008. godine, za kojeg kaže da je podržavao izraelsku obavještajnu službu Mosad i da je "zajedno s tom službom sudjelovao u kreiranju Islamske države, koja danas kontrolira značajan i važan dio Iraka, a navodno i trećinu Sirije".

Kad je riječ o Sjevernoatlantskoj alijansi, Castro je izjavio da ga njeni predstavnici podsjećaju na zloglasne SS odrede nacističke Njemačke.

''Mnoge ljude zaprepasti kad čuju izjave nekih europskih glasnogovornika NATO-a, koji govore sa stilom i izrazom lica poput nacističkih SS odreda'' rekao je on, a prenosi Tanjug.

Fidel Castro je zbog slabog zdravstvenog stanja 2006. prepustio vlast na Kubi svom mlađem bratu Raulu, a od tada se bavi pisanjem knjiga i članaka, kao i primanjem stranih državljana.

Kopirati
Drag cursor here to close