Popis stanovništva

Federalni statistički Zavod i Inzko pozdravili odluku Agencije za statistiku BiH

Vijesti / Flash | 19. 05. 2016. u 17:02 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zavod za statistiku pozdravlja odluku direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Velimira Jukića kojom je utvrdio Jedinstveni program obrade podataka u skladu sa Zakonom o statistici BiH, Zakonom o popisu i međunarodnim preporukama te ističu da nije trebao saglasnost ostalih sudionika u ovom procesu.

''U prilog tome govori Zakon o popisu kojim je propisano da Agencija utvrđuje, entitetski zavodi za statistiku sudjeluju u izradi Jedinstvenog programa, a Središnji popisni zavod razmatra'', navodi se u priopćenju Federalnog zavoda za statistiku.

Bilo kakvo drugačije postupanje, ističu iz Zavoda, bilo bi u suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima te izražavaju žaljenje što ova odluka nije donesena i ranije.

I visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je danas odluku Agencije za statistiku BiH da utvrdi jedinstveni program obrade podataka Popisa stanovništva iz 2013. godine.

''Izgleda da je došlo do nekog konsenzusa. Nisu svi baš sretni, ali treba ispoštovati termin i da krenemo dalje, da svakih nekoliko tjedana riješimo jedno pitanje'', rekao je Inzko Feni u Beču, gdje će u petak sudjelovati na konferenciji o unapređenju poslovne klime u BiH.

Upitan je li ovim riješen jedan veliki problem na europskom putu BiH, Inzko je rekao da misli da "u drugim državama to nije tako veliki problem, ali čini se da je bio u BiH" te da mu je drago da je to sada iza nas.

''Doći će još, možda, stručnjaci iz Infostata da se to konačno pripremi, publicira i krene dalje'', zaključio je Inzko.

Kopirati
Drag cursor here to close