Sa sjednice

Federalna Vlada dala pozitivno mišljenje na prijedlog dopuna kaznenog zakona

Vijesti / Flash | 10. 07. 2014. u 10:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Prijedloga zakona o dopuni Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hecegovine, čiji je predlagač Jasmin Duvnjak, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici je utvrdila Mišljenje u kojem je navedeno da nema primjedbi ni sugestija.

Suština dopune odnosi se na Glavu XV Kaznenog zakona (Djela protiv ustavnog poretka), gdje se u članu 163. Izazivanje narodnosne, rasne, vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti dodaje novi stav koji glasi: "Tko kazneno djelo iz stava (1) ovog člana, učini javnim poricanjem ili opravdavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine".

Ocjena analitičara je da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj je suočavanje s prošlošću političko, a ne civilizacijsko pitanje. U BiH još ne postoje zakoni prema kojima bi oni koji negiraju genocid ili ratne zločine mogli biti kažnjeni.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je 2007. godine donio presudu kojom je utvrđeno da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid. Genocid u Srebrenici i zločini protiv čovječnosti počinjeni na teritoriju BiH utvrđeni su i u konačnim i obavezujućim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i Suda Bosne i Hercegovine. Presude su rezultirale i usvajanjem Rezolucije o Srebrenici u Europskom parlamentu, koja još uvijek nije dobila podršku u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Službe za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close