Dayton 2

Federalizacija je rješenje

Vijesti / Flash | 25. 10. 2016. u 07:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Federalizacija kao rješenje uređenja BiH, koja se najčešće veže uz inicijative iz Hrvatske, može biti kvalitetan doprinos u traženju rješenja za BiH'', rekla je za Radio Slobodna Europa Senada Šelo Šabić, politička analitičarka sa zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose

Komentirajući za RSE inicijativu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o ustavnoj reformi BiH, Šelo Šabić kaže kako je problem u takvom razumijevanju principa federalizacije u činjenici da se on uglavnom objašnjava kao etno-teritorijalna federalizacija koja zapravo znači dodatno teritorijalno prekrajanje unutar BiH, a implicira i moguću buduću i konačnu teritorijalnu podjelu BiH.

''Svakako bi bilo dobro pokazati konkretne prijedloge federalizacije kako bi se ovakve sumnje otklonile. Tim više jer u BiH već postoji Federacija BiH kojom bosanskohercegovački Hrvati nisu zadovoljni, pa bi bilo dobro vidjeti prijedlog federalizacije s kojim bi bili zadovoljni'', rekla je.

Podsjećamo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što se u Bruxellesu sastala s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, izjavila je kako su razgovarali o potrebi promjene Daytonskog sporazuma.

''Dosad sam o tome razgovarala s američkim i mnogim europskim dužnosnicima. Bez obzira na to kako budu tekli procesi, u svakom slučaju trenutna europska inicijativa koja postoji, a to sam naglašavala i u Londonu, ne može se fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese, ona mora biti i politička'', rekla je Hrvatska predsjednica i istaknula kako je Daytonski sporazum i ovako i onako već izmijenjen te da smo se brojnim amandmanima na ustav BiH odmaknuli od Daytona.

Analitičarka Šelo Šabić napominje kako inicijativa predsjednice Grabar-Kitarović dolazi u trenutku kada se sve češće pojavljuju različiti prijedlozi, kada se s različitih strana mogu čuti ideje kako urediti BiH, za koju se svi manje-više slažu da ovako uređena ne može postati stabilna, funkcionalna i prosperitetna država.

''Sve inicijative koje idu za tim da pomognu BiH ostati jedinstvena, a pritom postati funkcionalna i napredna država dobrodošao su doprinos. Osim načelnih stavova da je ovakva BiH neodrživa i da je potrebno generirati dodatnu političku volju da se pokrene proces izmjena Daytonskog mirovnog sporazuma, nismo vidjeli ništa više. Za svaku ozbiljnu raspravu potrebno je izaći s konkretnim prijedlozima što je to što se doista nudi'', rekla je i dodala kako svaki sljedeći korak u traženju rješenja za BiH, ako hoće biti održiv i trajan, mora biti predočen javnosti i mora uzeti u obzir interese i osigurati zaštitu svih građana i naroda u BiH.

''Možda je, dakle, rješenje ne u federalizaciji nego municipalizaciji koja temelj funkcioniranja BiH spušta na najnižu, ljudima najbližu razinu vlasti – lokalnu samoupravu'', rekla je dodavši kako Hrvatska svoj stav prema BiH, ali i prema drugim susjednim zemljama, temelji na činjenici članstva u EU.

''No, članstvo u EU, da ne bi bilo shvaćeno kao dociranje i patroniziranje, treba uključiti više senzibiliteta prema drugima i dopustiti zdravu dozu samokritike'', istaknula je Šelo Šabić za Radio Slobodna Europa.

Kopirati
Drag cursor here to close