Vlada

Federacija prihvatila Mehanizam koordinacije

Vijesti / Flash | 25. 08. 2016. u 13:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH danas je prihvatila informaciju i dala suglasnost na usuglašen sustav koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Sustavom koordinacije procesa europskih integracija definirani su institucionalni i operativni sustav i način ostvarivanja koordinacije institucija u BiH na provođenju aktivnosti vezanih za proces integracije u Europsku uniju, zajednička tijela, njihov sastav, nadležnosti i međusobni odnosi, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Federacije BiH.

Koordinacija procesa europskih integracija podrazumijeva aktivnosti koje se provode radi osiguranja što većeg stupnja usklađenosti i koherentnosti u radu institucija svih razina vlasti u BiH vezanih za izvršenje ugovornih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i drugih iz procesa europskih integracija.

Sustav koordinacije uređuje i način ostvarivanja komunikacije između institucija u Bosne i Hercegovine, sa svrhom osiguranja i iznošenja usuglašenoga stava ispred Bosne i Hercegovine u komunikaciji s institucijama Europske unije.

Koordinacija se zasniva na načelima poštivanja postojeće unutarnje pravne i političke strukture u BiH i zaštite ustavima definiranih nadležnosti svih razina vlasti i njihovih institucija u pojedinim oblastima obuhvaćenim procesom europskih integracija, osiguranja vidljivosti te odgovornosti svih razina vlasti za blagovremeno i djelotvorno ispunjavanje obaveza iz procesa europskih integracija iz njihove nadležnosti.

Riječ je o mehanizmu koji omogućava i podrazumijeva učinkovitu uvezanost razina vlasti u Bosni i Hercegovini na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini.

To je preduvjet da Bosna i Hercegovina o svim pitanjima tijekom pregovaračkog proces u sklopu europskih integracija nastupa s jedinstvenim stavovima.

Kopirati
Drag cursor here to close