Nacionalna sigurnost

Fallon: Britanija će poslati bespilotne izviđačke zrakoplove u misiju iznad Sirije

Vijesti / Flash | 21. 10. 2014. u 14:49 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija je priopćila u utorak da je ovlastila slanje špijunskih zrakoplova i naoružanih bespilotnih zrakoplova u izviđačke misije iznad Sirije "u veoma kratkom roku" u cilju prikupljanja dokaza o militantnima Islamske države.

Britanija je objavila razmještaj svojih snaga nakon što je Turska priopćila u utorak da će dopustiti iračkim kurdskim borcima da pojačaju svoje sunarodnjake u sirijskom gradu Kobaniju na turskoj granici.

Britanski ministar obrane Michael Fallon izjavio je da će bespilotni zrakoplovi Reaper i izviđački Rivet Joint letjeti iznad Sirije "u okviru napora na zaštiti naše nacionalne sigurnosti od terorističke prijetnje koja se tamo pomalja", prenosi Reuters.

U pisanoj izjavi parlamentu on je, međutim, naglasio da Reapersima neće biti dopušteno da koriste svoje naoružanje u Siriji, za što treba "dodatna dozvola", što znači glasanje u parlamentu.

Fallon je objavio prošlog tjedna da Britanija šalje Reapere na Bliski istok da izvode zračne udare protiv Islamske države u Iraku. Do sada su zrakoplovi Kraljevskog zrakoplovstva (RAF) izveli 38 borbenih misija protiv Islamske države u Iraku.

Parlament je u glasanju odobrio zračne udare protiv Islamske države u Iraku prošlog mjeseca, nakon zahtijeva iračke vlade. Britanija, međutim, ne izvodi zračne udare u Siriji. Ranije je priopćila da bi takvi udari zahtijevali novo odobrenje u parlamentu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close