Pregled tjedna

Fahrino kajanje i Hercegovo krpljenje šuplje kese šupljom pričom

Kolumna / Kolumne | 26. 10. 2015. u 08:35 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

19.10. – Ponedjeljak

Mostar je potreslo ubojstvo. Ubijen je crnogorski poduzetnik, koji je unio revoluciju u taxi-prijevozništvo u Mostar i pokazao kako se može ako se hoće. Borio se protiv administrativnog i prometnog nereda, ali neki tragovi prošlosti ne mogu se izbrisati. Nije Božo tek tako došao u Mostar i ''istresao'' novac za tvrtku samo da bi zaposlio stotinjak ljudi. Tko i zašto teško će se otkriti, pogotovo ako upitnike bude rješavala policija koja iza sebe već ima neka nerazjašnjena ubojstva, stotine neriješenih pljački, a u zraku visi još uvijek misteriozna pucnjava oko podneva u sred grada, koju su vidjeli svi osim policije.
Ubijeni Božidar Cicmil možda je nadvladao administrativni i prometni kaos u Mostaru. No, nažalost, njegova smrt ostat će u policijskom kaosu.

20.10. – Utorak

Svaki put kad se primirimo, zaiskri jedan biser, pa se ponovno uhvatimo za vratove, dok nisi rekao 'đikan'.

Naime, biser u ovom slučaju je Dževad Jahić koji je u školski rječnik uvrstio riječi četnik i četnikuša. Izostavio je ustašu i baliju, ali je uspio izazvati buru negodovanja, komentara i izljeve mržnje koji se svako malo pojave pod tekstovima što se, s nabreklim egom, anonimno sipaju. Anonimnost kod nas i jača ego, jer da treba ustati s imenom i prezimenom, ne bi Jahića nitko prozvao đikanom.

Po Jahiću su đikani isključivo pravoslavci, četnici su isključivo činili zločine nad bošnjačkim stanovništvom a četnikuša je Srpkinja sklona mržnji.
Naša djeca su, zahvaljujući Jahiću, mali mrzitelji. Baš kao i anonimci s egom.

21.10. – Srijeda

Zakon o državnoj službi, koji će bez ikakve potrebe, osim glumljenja reformi, završiti u ubrzanoj proceduri izazvao je zgražanje, između ostalih, i Europske komisije. Europi nije jasno što se s tim želi postići.

A nije to jasno ni ministru Mati Joziću koji se nije trudio ni braniti na javnoj televiziji. Ipak je on u pravosuđe došao iz nogometa, a po svemu sudeći našao se na listi za odstrel svoga šefa. Nije ni krenuo u utakmicu a već je pokazao kako ne zna driblati, nego se samo zaplitati jezikom o prazne floskule i stajati duboko u stranačkom zaleđu.

22.10. – Četvrtak

''Niti jedna prošla vlada kao i ozbiljnija stranka koja je participirala u svim dosadašnjim vladama ne može biti amnestirana od takvog stanja osobito kada su u pitanju tužbe proračunskih korisnika koje se sada penju na iznose od preko 30 milijuna'', upozorio je novi premijer HNŽ-a optuživši za dubioze tako i svojeg prethodnika i svoju stranku.

Herceg je rekao kako se HNŽ nalazi u teškim dubiozama vezanim za stanje javnih financija te da je to ''rezultat jednoga, pomalo i nerazumnog trošenja javnih sredstava kroz različito vrijeme, ali i nerješavanja tih problema kroz niz prošlih mandata''.

No, kao rezultat toga saznanja neće biti pozivi na odgovornost. Kao što je šuplja stara kesa, tako je i šuplja nova priča.

23.10. – Petak

Vijest da se 12-godišnji dječak uredno dovezao na naplatne kućice, platio cestarinu i nastavio dalje dok je bilo goriva u rezervoaru, nije nimalo trznula Autoceste Federacije BiH. Naime, njihovo je da naplate cestarinu, a to tko plaća i tko vozi, manje je bitno. Nije, prema priopćenju javnog poduzeća, u opisu posla radnika na naplatnoj kućici prijaviti da je za volanom dijete.

Ne bi valjda bilo u opisu njegova posla prijaviti ni da netko vozi mrtvaca, pun automobil droge ili svezanog roblja. Bitno je da se plati. Ionako se sve u ovoj zemlji gubi u nadležnostima.

24.10. – Subota

U prepucavačkom kaosu nije prošlo na velika zvona prepucavanje AntiDayton grupe s molitvenim pohodom na Bobovac. Dok su se na kraljevskom gradu uglavnom, uz crkvenjake, šminkali oni koji vjeru prakticiraju samo tako što sjede u prvim, rezerviranim klupama, spomenuta grupa je osula paljbu po zastavama.

Nazvavši sve cirkusom, osudili su skup i zatražili objašnjenje zašto se zastave hrvatskog naroda vijore u Bosni. Nije se štedjelo epiteta.

Tako su još jedan cirkus i mržnja tuđih zastava dobili nastavak, a povijest u BiH još jedno dupliranje, jer je AntiDayton skupina dan kasnije otišla na Bobovac mahati ljiljanima.

25.10. – Nedjelja

Dok su se neke zastave po tko zna koji put razvezivale i svojatale, neke su se svezale uz kajanje za prethodne propuste. Barem je to priznao Fahrudin Radončić u bosanskohercegovačkom ''nedjeljom u 2'', u Teleringu kod puno kosmatijeg bosanskohercegovačkog Ace, Mate Đakovića.

Kao što nekada nije štedio riječi da popljuje gospodara bosanskih prstenova, tako nije štedio riječi da kaže kako mu je eto žao što je svašta pričao. Samo u BiH, poslije lajanja ima kajanja.

Kopirati
Drag cursor here to close