D'Hondt metoda

Euroskeptici spriječeni u pokušaju da se dokopaju položaja u odborima EU parlamenta

Vijesti / Flash | 08. 07. 2014. u 13:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Euroskeptici iz redova zastupnika u Europskom parlamentu blokirani su u pokušaju da se domognu nekoliko najviših pozicija u odborima Europskog parlamenta u ponedjeljak, nakon što su struje centra udružile snage kako bi ih u tome spriječili.

Kako prenosi EU Observer, odbori su izabrali predsjedavajuće i zamjenike predsjedavajućeg koristeći se "D'Hondt metodom" u odnosu na relativnu većinu sedam političkih skupina unutar Europskog parlamenta.

Imenovanja na dvadeset i jednu od 22 pozicije predsjednika odbora, i veliku većinu od 88 pozicija potpredsjednika, obavljena su bez osporavanja i uz većinsku podršku.

Međutim, konzervativna EPP, SD lijevog centra i liberalna ALDE grupa u Odboru za žalbe udružili su snage i glasovali protiv Eleanoru Evi, članicu euroskeptične EFDD skupine iz talijanskog “Beppe Grillo's Five Star Movement “ i glasovali za švedsku liberalku Ceciliju Wijkstrom.

Euroskeptici ECR, ljevičarski GUE i Zelena grupa su udruženim snagama podržali Evi. Evi je i sama rekla da je rezultat "antidemokratski i nemoralan", dok je vođa EFDD grupe, Britanac Nigel Farage, rekao kako “su eurofili ponovno pokazali svoj strah od demokracije, mržnju prema mišljenju manjine i jasno odbacivanje transparentnosti".

Margrete Auken, glasnogovornica Zelenih na Odboru za žalbe opisala je ovaj potez kao "udar na demokratske procese u EU parlamentu."

''Tim više, ovo je još važnije pitanje za Odbor za žalbe, s obzirom na njegovu ulogu u odbrani pravila i prava, i poziciji da bude taj koji će se suprotstaviti miješanju posebnih interesa'', rekla je ona.

Dodala je da "Evi ispunjava sve uvjete i da posjeduje pravi pristup da uspješno obavlja ovu dužnost".

Odbor za žalbe ne bavi se zakonodavstvom, nego reagira na, u prosjeku nekih 1.500 žalbi koje se podnesu svake godine od strane građana diljem Europske unije.

Glasnogovornik GUE grupacije potvrdio da je "da ne postoji temeljno neslaganje sa kandidaturom“ Evi, dodavši da D'Hondt metoda postoji "kao bi se poštovala snaga političkih skupina i broj njihovih zastupnika u Europskom parlamentu koje su izabrali sami građani".

EFDD nisu jedini koji su na gubitku. Bernd Lücke i Beatrix Storch, zastupnici ECR-a, oboje članovi stranke“Alternative fuer Deutschland”, odbijeni su od strane odbora za ekonomske poslove i odbora za prava žena. Takve vrste kontroverze u odborima su rijetke, ali ne i bez presedana.

Kopirati
Drag cursor here to close