izrada strategije

Europski parlament poziva zemlje EU na zajedničku borbu protiv radikalizacije mladih

Vijesti / Flash | 26. 11. 2015. u 07:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament (EP) je na plenarnoj sjednici pozvao države članice na izradu zajedničke strategije EU za borbu protiv radikalizacije mladih, ustvrdivši da su teroristički napadi u Parizu još jednom pokazali da je potrebno pojačati koordinaciju i suradnju kako bi se spriječila radikalizacija i ojačala borba protiv terorizma.

Neobvezujuća rezolucija navodi konkretne prijedloge za sveobuhvatnu strategiju u borbi protiv ekstremizma, koja bi se primjenjivala posebice u zatvorima, na online mrežama te putem obrazovanja i socijalnog uključivanja, navodi u priopćenju Parlament.

Rezoluciju o sprečavanju radikalizacije i novačenja europskih građana od strane terorističkih organizacija izradila je Rachida Dati (EPP, Francuska), a usvojena je u EP-u sa 548 glasova, 110 protiv i s 36 suzdržana.

Unaprjeđivanje razmjene informacija među zemljama članicama

Parlament preporuča uspostavu zajedničke EU crne liste džihadista i džihadskih terorističkih osumnjičenika, a naglašava i potrebu zajedničke definicije stranih boraca kako bi se omogućilo kazneni postupak protiv njih, kada se vrate u EU. Također, zastupnici pozivaju države članice da se pobrinu za to da svi strani borci budu pod sudskim nadzorom te da ih se nakon povratka u Europu po potrebi drži u pritvoru sve do početka propisnog postupka kaznenog progona.

Isto tako, Parlament naglašava potrebu za obveznim i učinkovitim provjerama na vanjskim granicama za ljude koji se vraćaju u EU. EP traži bržu razmjenu podataka između nacionalnih tijela za provedbu zakona i EUROPOL-a, kako bi se bolje otkrivali i pratili teroristički osumnjičenici. Zastupnici također pozivaju zemlje članice da bolje koriste druge alate, poput Schengenskog informacijskog sustava.

Zastupnici Europskog parlamenta naglasili su svoju predanost prilikom izrade ugovora o evidenciji podataka o putnicima (PNR) do kraja ove godine. Međutim, naglašavaju i to da je EU PNR samo jedan od alata u borbi protiv terorizma i da je sveobuhvatna protuteroristička strategija obavezna.

Parlament također predlaže zaplijenu putovnice i zamrzavanje svih financijskih izvora kako bi se potencijalne strane borce spriječilo da napuste EU. Ove preventivne mjere bi trebale biti poduzete zajedno s popratnim sustavima poput "hotline" broja, odnosno telefonske linije na kojoj obitelji i prijatelji mogu brzo dobiti pomoć ukoliko se boje da bi netko iz njihove blizine mogao biti radikaliziran i učlaniti se u neku terorističku organizaciju.

Sprečavanje širenja nasilnog ekstremizma na internetu i u zatvorima

Članovi Europskog parlamenta predlažu i razdvajanje radikaliziranih zatvorenika kako bi se spriječila situacija u kojoj bi zatvor služio kao mjesto za širenje radikalnog i nasilnog ekstremizma. U cilju sprečavanja širenja poruka mržnje i veličanja terorizma na internetu, Europski parlament smatra kako bi ilegalni sadržaj koji širi nasilni ekstremizam trebao biti u kratkom vremenskom roku izbrisan, ali da bi se pritom trebalo obratiti pažnju i na temeljna ljudska prava.

Zastupnici smatraju da kompanije i pružatelji usluga na internetu i društvenim mrežama imaju zakonsku odgovornost surađivati s tijelima država članica uklanjanjem svih nezakonitih sadržaja kojima se širi nasilni ekstremizam, te države članice trebaju razmotriti sudske postupke, uključujući kazneni progon, protiv poduzeća i pružatelja usluga na internetu i društvenim mrežama koji odbiju postupiti u skladu sa sudskim nalogom da uklone nezakoniti sadržaj ili sadržaj kojim se veliča terorizam sa svojih internetskih platformi. U takvim slučajevima odgovorne treba izvesti pred sud, zaključuje EP.

Kopirati
Drag cursor here to close