Ubrzanje vlasti

Europski ministri ostavljaju vojsku u BiH

Vijesti / Flash | 20. 10. 2014. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefovi diplomacija zemalja članica Europske unije pozvali su danas lidere u Bosni i Hercegovini da nakon općih izbora što prije formiraju vladu i počnu rad na reformama.

Oni su tijekom zasjedanja ministarskog vijeća u Luksemburgu podsjetili da su reforme nužne kako bi se otklonili problemi na europskom putu BiH i obećali pomoć EU u njihovom provođenju.

Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica su osim toga podržali nastavak Operacije Altea putem koje EU koordinira jačanje obrambenih kapaciteta BiH, a koja traje već deset godina, prenosi Tanjug.

U zaključcima s današnjeg zasjedanja Vijeća je poziv BiH da ubrza program eliminacije viška streljiva iz rata devedesetih godina.

Podsjećamo, i predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za odnose s Kosovom i BiH, Tonino Picula, izjavio je kako je našoj zemlji što prije potrebna nova vlast, kako bi se što prije krenulo u reforme.

''Prije svega, vlasti u BiH trebaju se što prije formirati. Da ne bude kao prošli put da se 18 mjeseci nakon izbora ništa ne događa, a onda ni dvije i pol godine nakon toga'', rekaoje Picula i naglasio kako treba ''promijeniti generalno sustav u BiH''.
''Dayton postaje vrlo ozbiljna kočnica za bilo kakvu inicijativu kojom bi se BiH napravila normalnom europskom demokracijom s prosperitetnijom ekonomijom'', naveo je Picula.

Inače, u BiH EUFOR, koji je u prosincu 2004. godine naslijedio SFOR, djeluje u okviru vojne Operacije Althea, koja predstavlja do sada najveću i najobimniju vojnu operaciju Europske unije.

EUFOR djeluje u skladu s ciljevima Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (1995.), te ima za cilj da doprinese stabilnosti i sigurnosti u BiH. Operaciju ALTEA-u čine 23 države članice EU te Albanija, Čile, Makedonija, Švicarska i Turska.

Kopirati
Drag cursor here to close