nakon spriječenog napada

Europske zemlje povećavaju sigurnosne provjere u vlakovima

Vijesti / Flash | 29. 08. 2015. u 18:48

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemlje Europske unije će povećati provjeru identiteta i prtljaga u vlakovima, objavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Ta mjera uvedena je nakon što su američki marinci na odmoru u Europi uspjeli svladati napadača s kalašnjikovom na brzom vlaku između Amsterdama i Pariza, prenijela je agencija AP.

Kaznev je rekao da će provjere biti vršene "svugdje gdje bude potrebno" , ali nije naveo više detalja.

On je, poslije izvanrednog sastanka u Parizu s najvišim dužnosnicima devet zemalja EU iz sektora sigurnosti i prometa, apelirao i na bolju koordinaciju između obavještajnih i sigurnosnih organa unutar "šengenske zone"

Kaznev je pozvao na "koordiniranu i simulacijsku akciju" europskih sigurnosnih snaga, dodajući da je zaštita u željezničkom prometu "od presudne važnosti.

Francuski ministar je rekao kako dužnosnici traže načine da surađuju sa avio-industrijom na unapređenju sigurnosti u vozovima.

Osumnjičeni za prošlotjedni spriječeni napad u brzom vlaku je bio poznat europskim sigurnosnim službama, ali je, prije nego što se ukrcao na vlak krijući automatsku pušku, kartu za vlak Amsterdam-Pariz kupio u gotovini, a ne kreditnom karticom putem koje bi mogao da se utvrdi njegov identitet.

Kopirati
Drag cursor here to close