Niti će

Europska unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo

Vijesti / Flash | 23. 10. 2014. u 16:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlazeći tajnik za proširenje EU Štefan Fuele izjavio je u četvrtak navečer kako Europska unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo, prenosi Tanjug.

"Pozicija EU ostaje ista kao i prošle godine kad smo usvojili pregovarački okvir. Tad smo rekli da očekujemo nastavak normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, ni tad nismo zahtjevali priznanje Kosova i ne tražimo da to bude urađeno ni danas", rekao je Fuele na konferenciji za novinare.

Rekao je kako EU traži da jednostavno taj proces ide k punoj normalizaciji.

Istodobno, kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj ocijenio je kako Beograd i Priština trebaju potpisati mirovni sporazum prije nego što Srbija pristupi Europskoj uniji, ocijenivši prijam Kosova u Ujedinjene narode kao logičan slijed procesa normaliziranja odnosa, uz preporuku Beogradu da ne blokira taj proces.

“Taj pravno obvezujući sporazum, koji se spominje u EU, za nas nije ništa drugo nego mirovni sporazum”, rekao je Hoxhaj novinarima uoči početka regionalnog ministarskog skupa o ekonomskom upravljanju u Beogradu, na kojem sudjeluje zajedno s kosovskim ministrom gospodarskog razvoja Fadiljom Ismailjem.

Hoxhaj je dolazak kosovskih ministara u srbijansku prijestolnicu ocjenio povijesnim događajem i potvrdom normalizacije odnosa Beograda i Prištine koja je, kako je naveo, spremna riješiti sva sporna pitanja "u roku od tri do pet godina".

Spomenuvši nedavne incidente na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije u Beogradu, kosovski je ministar vanjskih poslova zaključio da su oni pokazatelj “krhke situacije u regiji”.

Albanski ministar vanjskih poslova Dmitmir Bushati, koji također nazoči sastanku ministara vanjskih poslova i gospodarstva zemalja zapadnog Balkana, rekao je da će najavljeni skorašnji posjet Beogradu predsjednika albanske vlade Edija Rame biti dogovoren sa srbijanskim vlastima.

“Nema nametanja i uvjetovanja. Sve će biti dogovoreno prema zajedničkom sporazumu i najboljoj praksi”, rekao je Bušati.

Na upit hoće li Rama posjetiti Preševo, područje na jugu Srbije s većinskim albanskim stanovništvom, ustvrdio je da je to “normalna europska praksa”.

Kopirati
Drag cursor here to close