Jačaju virtualno

Europska policija gubi tehnološku bitku s kriminalcima

Vijesti / Flash | 02. 03. 2015. u 14:34 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjere štednje i rezanje proračuna prijete da dovedu policijske službe u položaj tehnološke podređenosti prema inovativnim i tehnološki opremljenim kriminalnim organizacijama, upozorio je danas Europol.

U priopćenju se navodi da kriminalne bande imaju na raspolaganju nove tehnološke alate, od teško uhvatljivih virtualnih valuta, poput bitkoina, do komunikacionih sustava koji su omogućili veću decentralizaciju njihovih organizacija, prenosi Srna.

"Kontinuirane mjere štednje ostavljaju policijske službe u zaostatku i nemogućnosti da nadomjeste kašnjenje za kriminalcima, koji su uvijek inovativni i stalno investiraju", navodi se u izvještaju europske policijske organizacije.

Kriminalne grupe sve češće sklapaju poslove u "virtualnom kriminalnom podzemlju", vrše transakcije korištenjem virtualnih valuta i ostavljaju malo tragova koje bi policija mogla iskoristiti, navodi Europol.

Nizozemska je prošle godine upozorila da se islamski radikali u Europi sve češće organiziraju putem interneta i da su njihove grupe zato neuhvatljive i decentralizirane. Za razbijanje takvih mreža neophodne su nove vještine, kakvim u ovom trenutku raspolaže mali broj policijskih službi, naglasio je Europol, objavila je Srna.

Agencija ocjenjuje da bi priliv ekonomskih migranata koji dolaze preko Sredozemlja i Balkana mogao da se uspori ili usmjeri prema nekom drugom odredištu usljed promjena i relativnog pada prosperiteta europskog kontinenta.

Kopirati
Drag cursor here to close