Čas posla

Europa traži reformu sudstva do 11. svibnja, Srpska pojma nema

Vijesti / Flash | 05. 05. 2016. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija zatražila je približavanje stavova između predstavnika entiteta i države kako bi već na predstojećem sastanku Strukturalnog dijaloga o pravosuđu na ministarskoj razini, zakazanom za 11. svibnja, bio utvrđen novi zakon o sudovima kojim bi se formirao apelacijski sud na državnoj razini te precizirala nadležnost Suda BiH, objavio je Dnevni avaz.

Izaslanstvo BiH, predvođeno Nezirom Pivićem, zamjenikom ministra pravde BiH te predsjedateljem Podgrupe za pravosuđe u okviru Strukturalnog dijaloga, boravila je u proteklim danima u Bruxellesu kao vid priprema za sljedeći sastanak na visokoj razini.

Pivić je Avazu potvrdio ovu informaciju, kazavši da se u Bruxellesu sastao s Christianom Danielssonom, generalnim direktorom Direkcije Europske komisije za proširenje i susjedstvo, koji i predsjedava Strukturalnim dijalogom o pravosuđu BiH.

''Praktično je dogovoreno mnogo stvari u vezi s reformom pravosuđa, kao što je izdvajanje Apelacijskog odjela Suda BiH u samostalni apelacijski sud BiH. Iskreno se nadam da ćemo na sljedećim pregovorima postići dogovor i o preostalim pitanjima, kao što su nadležnost tih sudova. Time bismo završili reformu Suda BiH te bismo se mogli u potpunosti okrenuti reformi Tužiteljstva, VSTV-a i drugih institucija, te tako zaokružiti reformu pravosuđa na državnoj razini'', rekao je Pivić.

Dodao je kako se sastao i sa suradnicima tajnika EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna te izvjestiocem Europskog parlamenta za BiH Cristianom Danom Predom.

''Razgovarali smo o tome da je važno osigurati pravnu i financijsku sigurnost pravosudnim organima BiH i stvoriti ambijent u kojem se nositelji pravosudnih dužnosti biraju, a poslije i rade, neovisno i nepristrano. Isto važi i za državne službenike. Kroz reformu javnog sektora mora se stvoriti okuženje u kojima svaki od njih radi stručno i profesionalno isključivo za interese države'', rekao je za Dnevni avaz Pivić.

No, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović poručio je kako apelacijski sud BiH dolazi u obzir samo ako bude postignut dogovor o nadležnostima, a da će u suprotnom povući svoju suglasnost.

Komentirajući informacije o sastanku predstavnika Europske komisije i BiH o reformi pravosuđa, Kasipović je rekao da nema nikakve informacije o tome.

"Nemam nikakve informacije, ni o čemu, ni da je neko bio u Bruxellesu, ni što se dogodilo, ni da su o nečemu razgovarali", naveo je Kasipović.

Kopirati
Drag cursor here to close