Sorensen

Europa traži drugačiji pristup korupciji i europskom novcu

Vijesti / BiH-EU | 17. 04. 2014. u 09:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija u potpunosti podržava nastojanja svih strana u borbi protiv korupcije. Jednako smo posvećeni zakonima u BiH koji uvažavaju podjelu vlasti i nadležnosti, ispunjavaju standarde EU i mogu biti propisno primijenjeni'', rekao je specijalni predstavnik Europske unije u BiH Peter Sorensen u intervjuu za današnje Oslobođenje odgovarajući na pitanje postoji li suglasnost EU za ove prijedloge antikorupcijskih zakona federalne Vlade i očekuje li da oni, kad dođu na dnevni red, budu usvojeni u Parlamentu FBiH.

Sorensen je, između ostalog rekao, da EU pozdravlja "konstruktivan duh koji su pokazali svi akteri tijekom konsultacija o setu zakona protiv korupcije FBiH".

Dijalog o pravosuđu

''Ovako široke konsultacije bile su potrebne pošto je ta metoda dogovorena u okviru strukturiranog dijaloga o pravosuđu. Tu se ne radi samo o analizi i davanju podrške. Naša uloga je da dajemo savjete u zakonodavnom procesu, što smo do sada i radili i nastavit ćemo i ubuduće. Posebno ne želim da prejudiciram bilo kakvu raspravu u Parlamentu. U ovoj fazi, rekao bih da su bojazni EU riješene pošto je došlo do približavanja stajališta ključnih aktera'', rekao je Sorensen.

Iz Europske unije se već neko vrijeme najavljuje novi pristup prema Bosni i Hercegovini.

''Tijekom proteklih nekoliko mjeseci pokrenut je određeni broj novih inicijativa u ključnim oblastima te inicijative sažete su u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU od 14. travnja Jasno je da će doći do proširenja programa rada na pitanjima EU i angažiranja u Bosni i Hercegovini. Prije svega, potrebno je da vidimo napredak u oblasti ekonomije'', rekao je Sorensen za Oslobođenje.

Radna grupa za IPA fondove

''Odsustvo ekonomskog rasta je jedan od razloga za opravdane prosvjede koje smo vidjeli proteklih mjeseci. Iz tog razloga, podržavamo forum, dijalog o ekonomiji, koji će pomoći da se utvrde ključne oblasti za hitno djelovanje radi bržeg otvaranja novih radnih mjesta. Europska komisija će predložiti inicijative za unapređenje ekonomskog upravljanja i jačanje konkurentnosti, kao i stimuliranje ekonomskog rasta'', rekao je specijalni predstavnik Europske unije u BiH.

Dodao je kako je već osnovna zajedničku radnu grupu koja će raditi na realizaciji svih sredstava EU iz IPA 2007-2013.

''Tu je već ostvaren dobar napredak. Pored toga, očekuje se da će doći do širenja strukturiranog dijaloga o pravosuđu na druga pitanja iz domena vladavine prava tako će da, pored pitanja pravosuđa, obuhvati i pitanja borbe protiv korupcije. Uzevši sve zajedno, to predstavlja značajno povećanje angažiranja EU. S obzirom na rečeno, osnovni uvjeti za približavanje BiH Europskoj uniji neće se mijenjati. Kao što se kaže u zaključcima, odluka u predmetu "Sejdić - Finci" mora biti izvršena, a mehanizam koordinacije rada na pitanjima EU, koji će omogućiti da BiH jedinstveno nastupa pred EU, ostaje pitanje od najvećeg značaja'', rekao je, između ostalog, Sorensen sarajevskom Oslobođenju.

Kopirati
Drag cursor here to close