Nema zajedničkih odgovora

Eupitnik Europske komisije pod upitnikom

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 12:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je nakon današnjeg sastanka s predstavnicima institucija BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, na kojem su razmatrani načini ubrzavanja priprema odgovora na upitnik Europske komisije, da iako je svaki dio vlasti pripremio svoj dio odgovora, na nivou države u tom pogledu još nije ništa riješeno.

Podvukao je da još ne postoje zajednički odgovori te da je jedini način da se ovakva situacija riješi - mehanizam koordinacije. Dodao je da je nepotrebno izgubljeno mnogo vremena te da nije bilo dovoljno komunikacije, piše Fena.

Sudionici sastanka održanog u Sarajevu, osim predsjedavajućeg Ivanića i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, bili su entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Sastanku je također prisustvovao i direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS, rekla je da RS nije još dostavila odgovore na upitnik Europske komisije jer nisu jasno definirane procedure. "Ovdje govorimo o sudbini materijala koji se prikupljaju s različitih nivoa vlasti u BiH, odnosno na koji način se oni usmjeravaju prema radnim grupama koje treba time da se bave", rekla je Cvijanovićeva. Naglasila je da je RS verificirala odgovore na pitanja iz upitnika na sjednici Vlade još usiječnju.

"Stav Vlade RS jeste da se prvo omogući da funkcionira mehanizam koordinacije, da imamo jasno uspostavljene procedure i da ih se pridržavamo. Mi se nismo suglasili s određenim stavovima i metodologijom kako to treba da se radi", rekla je Cvijanović.

Teško do zakona o akcizama Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, rekla je da nije optimista da će u Parlamentarnoj skupštini BiH biti usvojen set zakona o trošarinama jer ne postoji većina. "Nisam za to da se više eksperimentira s tim. Što se tiče teksta zakona, za nas je apsolutno neprihvatljivo ono što odstupa od dogovora koji imamo s MMF-om", izjavila je Cvijanoviće.

Podsjetila je da su na početku tog procesa u okviru iste političke partije neki rekli da to mogu da prihvate ako se nađe rješenje za plavi dizel, iako to rješenje nije moguće naći na način kako su to oni predlagali.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da Vlada nije dala nikakvu instrukciju svojim predstavnicima u Upravnom odboru UNO BiH, jer misli da treba objasniti javnosti o čemu se radi kad je riječ o setu zakona o trošarinama.

Kopirati
Drag cursor here to close