Bez povjerenja

EU zaspala za volanom: Nadanja da se Makedonija neće prebaciti u BiH

Vijesti / Flash | 11. 05. 2015. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonija je primjer šta se događa kada Europska unija "zaspi za volanom". Nadam se da nećemo vidjeti ništa slično u Bosni i Hercegovini. Ovo je na svom Twitter nalogu napisao briselski vanjskopolitički analitičar i viši suradnik Vijeća za demokratizaciju politike Toby Vogel, komentirajući posljednja događanja u Makedoniji.


Prema posljednjim izvještajima, jutros je u Kumanovu mirno. Žestoka borba s naoružanom grupom trajala je dva dana, ubijeno je 14 terorista, mnogo ih je uhićeno, a stradalo je i osam pripadnika policijskih snaga.


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da nema povjerenje u opredjeljenje vrha bošnjačke politike u BiH, oličene u Bakiru Izetbegoviću, „da ima iskrene namjere da se bori protiv radikalnog islama u BiH“, zbog čega RS „mora jačati svoje potencijale“.

Kosovo izvoznik terorizma

Ne vjeruje da se situacija iz Makedonije može preliti izvan njenih granica, pa i u BiH.

‘’Ovdje je veći problem što u BiH važni politički ljudi kod Bošnjaka, njihovi političari, pokušavaju da zaštite one koji su, kao što smo to vijedli neki dan, bliski organiziranom kriminalu i terorizmu te u tom pogledu čak nude i odvjetničke usluge, koje bi oni platili. To može biti loša poruka svima da se ta borba protiv potencijalnih terorista ovdje vodi na neki drugi način’’, ustvrdio je Dodik. Iznio je i stav da su ta događanja u Makedoniji „posljedica nezavršenog procesa, jer je raspad bivše Jugoslavije stvorio nove realnosti“.

''Neki su mislili da se završilo albansko pitanje na ovim prostorima formiranjem takozvane nezavisne države Kosovo. Očigledno je da je ta nezavisna država Kosovo postala izvoznik terorizma, evo već u Makedoniju’’, ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci osvrćući se na posljednja događanja u toj zemlji. Dodik je naveo da su policija i RS privrženi borbi protiv terorizma, odnosno, ustvrdio je, borbi za vlastitu slobodu.

‘’RS nesumnjivo jeste i mora biti dio antiterorističke koalicije’’, rekao je Dodik ustvrdivši da je RS „sve svoje potencijale i institute usmjerila upravo ka toj borbi“.

Borbe se nastavljaju

Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je kako postoji potreba da policija Republike Srpske ostane u povišenoj pripravnosti zbog terorističkog napada u Kumanovu, jer se ne može isključiti mogućnost da se situacija iz Makedonije prelije izvan njenih granica, pa i u BiH.

"Imamo informaciju da se borbe nastavljaju, a nije isključeno da će teroristima pokušati pridružiti novi teroristi s ciljem da sukob podignu na višu razinu. Srbija nije bez potrebe poslala svoje jedinice na granicu prema Makedoniji, jer je očito na djelu stvaranje tzv. Velike Albanije kao cilja od koga Albanci nikad neće odustati", rekao je Lukač.

Ministar je poručio da će MUP RS učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti i u okviru zakona da prijetnje od terorističkih napada svedu na najmanju moguću mjeru. Istaknuo je kako su spremni 24 sata dnevno držati na oku potencijalne teroriste i njihove pomagače, kako bi ih osujetili u eventualnoj namjeri da izvrše napad.

?ake policijske snage na granici sa Makedonijom

Specijalne jedinice kosovske policije "Rosu" raspoređene su na granici sa Makedonijom nakon informacija da je nekoliko građana Kosova sudjelovalo u sukobima sa makedonskom policijom u Kumanovu, javlja TV Kohavižn.
?ake policijske snage poslate su na granicu sa Makedonijom u nedjelju u ponoć, prenosi ta prištinska televizija.Pripadnici "Rosu" su podijeljeni u dve grupe. Nekoliko jedinica stacionirano je u Đeneral ?ankoviću, a druge u dijelu granice na području općine Gnjilane.

Odluka da se pošalju jedinice "Rosu" na granicu sa Makedonijom donesena je nakon najnovih događaja u Kumanovu. Policija Kosova nastavit će da nadgleda prelaze na granici sa Makedonijom, nakon informacija da je u terorističkoj grupi koja se sukobila sa makedonskim policijskim snagama bilo i građana Kosova, prenosi TV Kohavižn.

Tjelohranitelji albanskih političara vođe napada?

Makedonska policija u ponedjeljak je objavila novi video na kojem se vide šestorica napadača iz Kumanova. Većina njih je u uniformama s obilježjima UCK (Oslobodilačka vojska Kosova), a vidljivo je i da nisu u najboljem stanju.
Neki su stradali u samom okršaju u Kumanovu, a moguće je i da im je sama policija dala do znanja što se radi s ubojicama policajaca.

Čelnici skupine su Muhamet Krasniqi, poznat po nadimku zapovjednik Malisheva, Mirsad Ndrecaj kojega zovu i zapovjednik Nato, Sami Ukshimi ili zapovjednik Sokoli, Beg Rizaj s nadimkom zapovjednik Begu i Dem Shehu poznat kao Juniku. Svi su kosovski Albanci, javila je makedonska novinska agencija MIA.

Vođe terorističke skupine koja je izvršila napad u Kumanovu bili su tjelohranitelji albanskih političara, a sudjelovali su i u borbama na Kosovu, piše makedonski portal Plusinfo pozivajući se na informacije albanskih medija i televizije.

Dene Šehu i Beg Rizaj bili su članovi osiguranja predsjednika makedonske partije Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i bivšeg premijera Kosova te haškog optuženika Ramuša Haradinaja. Špekulira se i da je Šehu bio član OVK te da je sudjelovao u sukobima na Kosovu prije nego je postao Ahmetijev tjelohranitelj. Rizaj je bio član OVK u zoni kojom je zapovijedao Ramuš Haradinaj, a nakon završetka sukoba postao je Haradinajev tjelohranitelj.

Srpski Blic piše da ova skupina ima više od 40 pripadnika, a navodno su planirali nove napade.

Kod njih je pronađen veliki arsenal oružja, a dio uhićenih je od ranije poznat policiji i svi su došli s Kosova. Policija je dodala da su u Makedoniju ušli prije nekoliko dana i pripremali taktiku napada.

Uznemirenost u Podgorici

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović uputio je u ponedjeljak, povodom tragičnih događaja u Kumanovu, izraze sućuti makedonskom predsjedniku Đorgeu Ivanovu zbog pogibije osam policajaca, dok je crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija preporučilo građanima da prilikom putovanja u Makedoniju kontaktiraju crnogorsko veleposlanstvo u Skoplju radi dobivanja potrebnih informacija.

Istodobno, nevladina organizacija Građanska alijansa (GA) pozvala je međunarodnu zajednicu da ne dopusti ponavljanje grešaka iz prošlosti, da potvrdi svoje aktivno prisustvo u regiji i snažnim diplomatskim naporima pokaže da je sposobna predvoditi civilizirani svijet u 21. stoljeću. Ova organizacija ističe da dramatični događaji u Kumanovu naslućuju otvaranje novog poglavlja nasilja na uzavrelom balkanskom tlu te da je politika međunarodne zajednice, koja je zaustavila europski i atlantski integrativni put Makedonije, doprinijela takvim stanju u toj zemlji i u regiji.

U crnogorskom Građanskom pokretu, novoj oporbenoj parlamentarnoj stranci, ocjenjuju pak da "događanja u Makedoniji predstavljaju još jedan dokaz da je Balkan vrlo zapaljiv i da ukorijenjeni režimi u svakom trenutku kad osjete da su ugroženi mogu proizvesti nasilje", a jedan od čelnika te stranke, Dritan Abazović, upozorio je da se slične stvari mogu očekivati i u Crnoj Gori u trenutku kada, kako je naveo, dođe do demontaže aktualnog režima.

On je rekao da je svatko tko je malo bolje upućen u situaciju u Makedoniji mogao očekivati da će doći do sukoba koji bi, kako je naveo, trebao ponovno probuditi nacionalne strasti i poslužiti kao paravan za sve štetne i kriminalne radnje koje je vjerovatno radio i taj režim. Abazović također dodaje da se nada da će narod Makedonije, i Makedonci i Albanci, shvatiti da iza toga stoji politička pozadina, i da nijedan čovjek pojedinačno, nijedan dužnosnik, bio premijer, ministar ili biznismen, nije vrijedan prolivanja krvi nevinog naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close