Nakon serije brodoloma

EU razmatra 10 akcija za izbjegavanje stradanja imigranata na Sredozemnom moru

Vijesti / Flash | 20. 04. 2015. u 19:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija razmatra deset "hitnih" akcija za suočavanje s imigrantskom "krizom" na Sredozemnom moru, nakon crne serije smrtonosnih brodoloma.

''Moramo poduzeti izravne, praktične i suštinske mjere. Ako ne djelujemo sada, kriza će poprimiti opasne proporcije narednih mjeseci'', upozorio je europski povjerenik Dimitris Avramopoulos predstavljajući novinarima svoj akcijski plan.

Ova plan u potpunosti podržavaju ministri vanjskih i unutarnjih poslova EU koji su se hitno sastali u Luxembourgu, kazao je on obrativši se novinarma zajedno sa šeficom diplomacije Europske unije Federicom Mogherini.

Plan će u četvrtak biti prezentiran šefovima država EU na izvanrednoj sjednici u Bruxellesu, sazvanoj nakon novog brodoloma u nedjelju u blizini libijskih obala, u kojem je bilo oko 700 mrtvih.

Plan EU predviđa više sredstava za agenciju Frontex i za njenu operaciju pomorskog nadziranja Triton, doznaje se iz više diplomatskih izvora.

''Treba više sredstava, više brodova'', kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve, za kojeg ova operacija treba da sudjeluje i u spašavanju migranata.

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius je obećao "odlučnu borbu protiv trgovine ljudima jer vodiči su kriminalci, i onih koji ih financiraju".

Kopirati
Drag cursor here to close