Sve je do nas

EU: Proširenja će biti i bez tajnika za proširenje

Vijesti / BiH-EU | 10. 09. 2014. u 08:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Proces proširenja Europske unije neće biti obustavljen ni ako novi sastav Europske komisije bude bez tajnika za proširenje, kao što je to bilo posljednjih godina'', izjavio je za Dnevni avaz Igor Davidović, veleposlanik BiH pri EU u Bruxellesu.

Inače, očekuje se da novi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavi sastav svojevrsne vlade EU. Poznata su imena kandidata za članove koji dolaze iz 28 država članica, ali nisu poznate pozicije koje će zauzeti.

Veleposlanik Davidović ističe da su moguće promjene, ali da se radi samo o miješanju karata.

''Još nije definitivno objavljena odluka da neće biti tajnika za proširenje. Ali, ako i bude tako, to nije u cijelosti politička odluka, već mnogo više tehničko pitanje. Jer, proces proširenja ostaje, a koja će se institucija njime baviti, jedina je nepoznanica u ovom trenutku'', ističe Davidović.

Prema njegovim riječima, suštinski stvari za BiH i njezin europski put neće se promijeniti.

''Ovaj sastav Europske komisije, s Junkerom na čelu, procijenio je da u njihovom mandatu neće biti prijema novih članica, što je realno imajući u vidu trenutni status zemalja koje su u procesu priključenja. To je vjerojatno racionalan potez'', dodao je Davidović koji ne misli da bi ovakav pristup Bruxellesa mogao imati dublje posljedice po proces proširenja.

Kaže kako je odavno stav EU da su zemlje kandidati i potencijalni kandidati odgovorne za napredak.

''Ne vjerujem da će biti radikalnih promjena. Koordinate su za nas poznate. Činjenica je da dolazi nova komisija i da i mi imamo izbore 12. listopada i nakon toga će vjerojatno mnogo bolje biti poznat i intenzitet procesa priključenja BiH Europskoj uniji. Ovisno o tome koliko brzo ćemo formirati vlast, znat će se tko su partneri s obje strane'', dodao je.
Istaknuo je kako se o zamoru od proširenja EU govori već godinama, ali da se proces nastavlja usprkos tome.

Kopirati
Drag cursor here to close