sidro američkih interesa

EU je oduvijek bio projekt CIA-e

Vijesti / Flash | 29. 04. 2016. u 14:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako pokazuju materijali s kojih je State department skinuo oznaku tajnosti, američka obavještajna služba financirala je stvaranje Europske unije još od sredine prošlog stoljeća, piše 'Telegraph'.

Washington je gurao europsku integraciju krajem četrdesetih godina 20. stoljeća i tajno ju je financirao u vrijeme administracija predsjednika Trumana, Eisenhowera, Kennedya, Johnsona i Nixona. Koliko god to povremeno iritiralo, SAD su se od tada, osim na NATO, oslanjale na EU kao na „sidro“ američkih regionalnih interesa.

U jednom od dokumenata od 26. srpnja 1950. godine navodi se informacija o kampanji čiji je cilj promoviranje europskog parlamenta. Inicijator memoranduma bila je Uprava strateških službi, prethodnik CIA, navodi list. Pritom, napominje se, SAD su oduvijek posebnu pažnju posvec´ivale Britaniji, čije je sudjelovanje u europskim integracijama za njih bilo prioritetno.

Prema objavljenim podacima, CIA je surađivala s „osnivačima“ EU, koristec´i ih kao svoje pomagače. Američka obavještajna služba se trudila sačuvati ovisnost Europe od Wasingtona i na svaki način je nastojala spriječiti EU u traženju alternativnih izvora financiranja, naglašava se u tekstu.

U procesu izgradnje jedinstvene Europe bilo je i promašaja. Tako se, recimo, u službenoj bilješci od 11. lipnja 1965. godine navodi da su potpredsjedniku Europske zajednice date instrukcije za razvoj projekta monetarne unije. U dokumentu se naglašava da je neophodno izbjegavati debate dok odluka o njezinom formiranju ne postane neizbježna. Kako pokazuje povijest, takav pristup nije bio previše mudar, imajuc´i u vidu aktualnu situaciju sa dužničkim i deflacijskim zamkama i masovnom nezaposlenošc´u na jugu Europe.

„U izvjesnom smislu to su dokumenti iz stare povijesti, ali oni pokazuju da je američka ’država u državi‘ do grla upletena u taj posao“, zaključuje autor testa, prenosi Sputnik.

Kopirati
Drag cursor here to close