Prilika za vlasti

EU integracije su zamrznut proces, BiH treba učiniti puno više

Vijesti / Flash | 30. 10. 2014. u 14:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europske integracije su zamrznut proces u Bosni i Hercegovini. Već odavno su teme Europske unije (EU) postale mantra koja se ponavlja, a koja suštinski ne znači ništa'', kazala je za Agenciju Fena direktorica Istraživačkog centra "Populari" Alida Vračić.

Ističe kako smo bili smo svjedoci predizborne kampanje u kojoj niti jedna stranka, ali ni pojedinac, nije koristio EU teme na konkretan i praktičan način.

''Postoji ogromna količina nepoznavanja ove materije što je čini izuzetno neatraktivnom za konkretne mjere i idealnom temom za popularističku priču. U BiH ima par desetina ljudi koji rade u institucijama BiH koji zaista razumiju šta proces predstavlja i kakvi su vremenski okviri za postizanje bilo kakvog napretka'', mišljenja je Vračić.

Podsjeća na Izvještaj Europske komisije o napretku za 2014. godinu gdje se navodi da je napredak BiH o pitanjima EU u zastoju, ističući pritom problem implementacije presude 'Sejdić i Finci', ali, kaže, to je 'samo dio priče.'

''BiH treba ponovo osigurati osnovne uvjete za EU integracije. Najbolji i efekasniji način bio bi dobiti upitnik za članstvo koji bi nakon dugo vremena osigurao da administracija, politika, ali civilno društvo počnu raditi aktivno na relevantim pitanjima'', kazala je Vračić.

Smatra da bi to bi kreiralo i neophodnu diskusiju unutar BiH, ali i pokazalo kakvo je stvarno stanje. Upitnik, kaže, također podrazumijeva sve tehničke aspekte koji su rješivi i koji mogu akumulirati novu dinamiku rada.

''BiH treba mnogo više od nominalno ispunjenih obveza, bio to i "Sejdić - Finci", treba nam praktičan način da se pokrenemo'', kazala je Vračić i zaključila da je ovo je prilika za nove-stare vlasti u BiH "da se vrate na stanje iz 2008. godine, naprave reviziju ne(učinjenog) i ponovo osnaže EU procese".

Kopirati
Drag cursor here to close