Izvješće o Ukrajini

Eskalira sukob u Ukrajini: Rušenje zrakoplova ratni zločin?

Vijesti / Flash | 28. 07. 2014. u 17:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay podnijela je izvješće o Ukrajini u kojem je kazala da bi se rušenje malezijskoga putničkog zrakoplova na letu MH17 s 298 poginulih moglo kvalificirati kao ratni zločin.

Iznimno uznemirujućima ocijenila je izvješća o sve žešćim sukobima u ukrajinskim područjima Doneck i Lugansk s dosad 1129 žrtava.

Pillay je u Ženevi predstavila četvrto mjesečno izvješće promatrača UN-a o stanju u Ukrajini.

Slučaj rušenja malezijskog zrakoplova 17. srpnja nazvala je jezivim obaranjem putničkog zrakoplova iznad područja pod kontrolom proruskih pobunjenika i zatražila temeljitu, učinkovitu, neovisnu i nepristranu istragu.

Njezine su riječi slijedile nakon što je jutros ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio nadu da će istraga o letu MH17 biti objektivna i poštovati načelo pretpostavke nevinosti.

Predstavljajući izvješće, povjerenica je navela da je u sukobima u Ukrajini od sredine travnja do danas poginulo najmanje 1129 ljudi, dok je 3442 ranjeno. Pillay je također istaknula da ukrajinska vlada nije poduzela sve što je trebala kako bi spriječila pogibiju civila.

Upozorila je i da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namjerno gađali zgrade javne uprave, pljačkali banke, napadali rudnike ugljena i dizali u zrak željezničke pruge.

Izvješće posebice upozorava da se na području pod kontrolom pobunjenika provodi brutalna vladavina terora, uključujući otmice, mučenja i ubojstva civila jer se vladavina zakona potpuno urušila.

Kopirati
Drag cursor here to close