Suđenje Nihadu Bojadžiću

Esad Humo svjedočio na suđenju za zločine počinjene u Jablanici

Vijesti / Crna Kronika | 03. 07. 2014. u 12:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedokinja obrane govorila je o kretanju Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika zapovjednika postrojbe “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u srpnju 1993. godine.

Šerifa Krdžević je kazala da je 10. srpnja iz Trnova izbjegla na Igman, gdje je dva dana kasnije prvi put vidjela optuženog. Kako je navela, obratila se Bojadžiću 24. srpnja da joj dodijeli neke zadatke, te je počela raditi u kuhinji postrojbe “Zulfikar”, kojoj se priključio i njen suprug.

Obrana je predočila dokument iz kojeg se vidi da se tog dana svjedokinja priključila postrojbi “Zulfikar”. Prvog dana u kuhinji, u jutarnjim satima, kako je ispričala, dobila je zadatak da Bojadžiću i njegovom vozaču spremi pakete hrane zbog odlaska na put.

- Tek kasnije doznajem da je Nihad otišao da posjeti ranjene borce koji su se liječili u Zenici - rekla je ona.

Iako nije mogla precizno reći datum kada je ponovo vidjela optuženog, svjedokinja je kazala da je to bilo dva do tri dana nakon Zenice, kada je Bojadžić došao ručati i kada su mu spremali pakete hrane za put u Sarajevo.

Bojadžić je optužen je da je 28. srpnja počinio zločine nad Hrvatima koji su bili zatvoreni u Muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici. Osim toga, sudi mu se i za druge zločine počinjene u Jablanici 1993. godine.

Svjedokinja Krdžević je ponovo vidjela optuženog početkom kolovoza na Igmanu, kada je, kako je navela, bila evakuacija “kuhinje” zbog borbi s Vojskom Republike Srpske (VRS). Ona je dodala da su se prebacili u Donju Jablanicu, gdje je bila baza postrojbe “Zulfikar”.

- Bojadžić je ostao na Igmanu - rekla je ona.

Svjedokinja je objasnila da pamti ove datume jer se radi o njenim najtežim trenucima u ratu. Nakon što je kazala da je 1994. otišla posjetiti djecu koju je ranije izmjestila van BiH, Sudsko vijeće je pitalo za datum njihovog susreta, na što je ona odgovorila da je to bilo krajem studenog ili početkom prosinca. Svjedokinja je dodala kako bi ponijela karte koje čuva da je znala da će o tome biti pitana.

Esad Humo, drugi svjedok obrane, ispričao je da je u prvoj polovini augusta 1993. godine bio u Sarajevu, gdje se kratko zadržao, a u povratku je Bojadžića sreo na Igmanu.

Amar Krečnić, treći svjedok obrane, rekao je da je u lipnju 1993. bio na planini Bokševica kod Jablanice, gdje je viđao Bojadžića. Kako je kazao, na Bokševici je bilo više postrojbe ABiH, kao i radni vod iz Jablanice sastavljen od civila i zarobljenika. On je rekao da je optuženi imao korektan odnos sa zarobljenicima.

Suđenje se nastavlja 21. kolovoza, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close