Sinabung

Erupcija vulkana u Indoneziji, evakuirano više od 10.000 ljudi

Vijesti / Flash | 16. 06. 2015. u 13:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 10.000 ljudi koji su živjeli u blizini vulkana Sinabung na zapadu Indonezije evakuirano je od početka mjeseca, većina posljednjih dana, nakon velikih erupcija, rekao je lokalni dužnosnik. Oko 7.500 stanovnika je napustilo kuće "na motociklima, u automobilima, vojnim automobilima" nakon posljednjih erupcija, rekao je za novinsku agenciju AFP Tri Budiarto, dužnosnik Nacionalne agencije za prirodne nesreće.

Oko 2.500 stanovnika sela je evakuirano početkom mjeseca, kada su vlasti izdale najviši nivo upozorenja nakon porasta vulkanske aktivnosti, što iznosi ukupno 10.714 osoba, dodao je on. Svi su našli sklonište u javnim zgradama i bogomoljama u Kabanjaheu, gradu udaljenom desetak kilometara od vulkana, na otoku Sumatra.

Vulkanska aktivnost je bila visoka i u utorak. Velike količine vatrenog pepela, dima i kamenja su padala na udaljenosti od tri kilometra od početka jutra, rekao je novinskoj agenciji AFP Armen Putra, dužnosnik Stanice za osmatranje planine Sinabung koja se diže gotovo do 2.500 metara u vis. Debeli sloj pepela od dva milimetra prekrivao je ceste i kuće na udaljenosti od 15 kilometara, dodao je on.

Moglo bi potrajati tjednima smirivanje, ali trenutno, opasno je za osobe koje žive u okolini. Zbog toga smo preporučili da bude evakuirano ovo područje, rekao je Armen. Vulkan Sinabung se probudio 2013. godine, nakon približno 400 godina mirovanja, pokrećući evakuaciju više od 10.000 ljudi. Otada se većina vratila u svoje domove, ali oko 6.000 je još u skloništima.

Velika erupcija koja se dogodila u veljači 2014. godine uzrokovala je smrt 16 osoba koje su ugušili oblaci vrelog pepela. Sinabung je jedan od 129 aktivnih vulkana u Indoneziji, arhipelagu na "Pacifičkom vatrenom pojasu" na tektonskim pločama i seizmičkom području.

Vulkan Merapi, najaktivniji u zemlji, koji se nalazi na velikom otoku Java i visok je gotovo 2.900 metara, imao je niz erupcija od 2010. godine koje su uzrokovale smrt više od 350 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close