Nema bezviznog režima

Erdogan poručio EU: Mi idemo svojim putem, vi idite svojim

Vijesti / Flash | 06. 05. 2016. u 15:49 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Tayyip Erdogan u petak je poručio Europskoj uniji da Turska neće uvoditi promjene u svoje antiterorističke zakone u okviru sporazuma o smanjnju migracije u Europu i rekao je: "Mi idemo svojim putem, vi idite svojim".

Njegov govor bit će udarac svim europskim prijestolnicama koje bi i dalje mogle imati uobičajene prijateljske odnose s Turskom nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je dogovorio sporazom o migrantima s Europom i uglavnom ga je poštovao do sada, objavio da podnosi ostavku.

EU je u srijedu zatražila od država članica da odobre Turskoj bezvizni režim u zamjenu za tursko zaustavljanje migranata koji se pokušavaju domoći Europe, ali da Turska prvo mora izmijeniti neke zakone, uključujući i dovođenje antiterorističkih zakona u sklad s europskim standardima.

''Kada je Turska pod napadom terorističkih organizacija i sila koje ih izravno ili neizravno podržavaju, EU nam poručuje da mijenjanmo zakon o borbi protiv terorizma'', izjavio je Erdogan u govoru prilikom otvaranja vladinog ureda u konzervativnom kvartu Istanbula, Eyup, prenosi Reuters.

''Oni kažu ukinut ćemo vize i to je uvjet. Žao mi je, mi idemo svojim putem, vi idite svojim. Dogovarajte se s kim god želite da se dogovorite'', kazao je.

Kako bi dobila bezvizni režim Turska mora ispuniti pet od 72 kriterija koje je uvela EU za sve države kojima ukida vize, od kojih je jedan i sužavanje pravne definicije terorizma.

Grupe za ljudska prava tvrde da široko definirani turski antiteroristički zakoni imaju za cilj ušutkati nezadovoljstvo, uključujući uhićenja novinara i akademika koji kritiziraju vladu. Ankara, međutim, inzistira da su zakoni od ključnog značaja za borbu protiv kurdskih militanata u zemlji i bavljenje prijetnjom od džihadidstičke Islamske države u Siriji i Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close