Vojni puč i na nebu

Erdogan nastavlja čistku: Otkazi u Turkish Airlinesu i ministarstvu diplomacije

Vijesti / Svijet | 25. 07. 2016. u 17:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tursko ministarstvo vanjskih poslova bit će posljednje u nizu institucija u kojima će se obaviti čistka među pristašama muslimanskog klerika Fetulaha Gulena, najavio je ministar vanjskih poslova Mevlug Cavusoglu, a otpuštanja je najavila i aviokompanija Turkish Airlines.

"Bit će suspenzija i među veleposlanicima", kazao je Cavusoglu televiziji Haberturk, dodavši da neće biti čistki među veleposlanicima koji trenutačno obnašaju dužnost u inozemstlvu, već samo među diplomatima sličnog ranga u ministarstvu u Ankari, piše Index.hr.

I tvrtka Turkish Airlines, u djelomičnom vlasništvu države, otpustit će 211 zaposlenika za koje je utvrđeno da su povezani s Gulenom.

Među njima je i zamjenik financijskog direktora, prenosi novinska agencija DHA.

Podsjetimo, vlasti su u ponedjeljak ujutro izdale nalog za uhićenjem 42 novinara, uključujući poznatog komentatora i bivšeg zastupnika Nazlia Ilicaka.

Vlasti su suspendirale, pritvorile ili podvrgnule istrazi više od 60.000 vojnika, policajaca, nastavnika, državnih službenika i drugih u danima nakon udara.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

Ta je mjera bila "nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča", rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethullaha Gülena kojega je optužio da je poticao puč. Gülen je iz progonstva u SAD-u opovrgnuo svaku upletenost.

Kopirati
Drag cursor here to close