Pršte optužbe

Erdogan: Gdje su dokazi za suradnju s ISILOM? Putin: Rusi napustite Tursku!

Vijesti / Svijet | 26. 11. 2015. u 16:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je na optužbe ruskog predsjednika Vladimir Putina o turskim ustupcima džihadistima u četvrtak poručio da je angažman njegove zemlje u borbi protiv Islamske države (IS) neosporan.

Erdogan je tražio od Rusije da dokaže svoje tvrdnje da je Turska kupovala naftu od ISIL-a i rekao da su oni koji ih optužuju za kupovinu nafte od Daecha obvezni pružiti dokaze za svoje optužbe.

"Ukoliko nemate, vi ste klevetnici", rekao je turski predsjednik prvi puta reagirajući na ruske optužbe. Odnosi Ankare i Moskve su u teškoj krizi od kada je tursko zrakoplovstvo u utorak srušilo ruski bombarder Su-24 bluzu granice sa Sirijom.

Turci kažu da je zrakoplov letio u njihovom zračnom prostoru i da su ga nekoliko puta upozorili da iz njega izađe prije nego su na njega otvarili vatru. Rusi tvrde da je Su-24 stalno letio u sirijskom zračnom prostoru i da ga prije rušenja nije kontaktiralo tursko zrakoplovstvo.

Rusija nakon incidenta optužuje Tursku za povezanost s ISIL-om

"Naša borba protiv Daecha se nastavlja, ona je neprestana i aktivna. Turska je gotovo jedina zemlja koja se iskreno bori protiv Daecha", inzistirao je Erdogan. "Nitko nema pravo osporavati borbu naše zemlje protiv Daecha i optuživati nas", dodao je.

Islamsko-konzervativni predsjednik je rekao da ga rastužuje incident i prijetnje ruske strane i zaključio da su oni strateški partneri.

Putin: ''Dragi sugrađani, napustite Tursku''

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak pozvalo sve građane Ruske Federacije da napuste Tursku. (JL)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je vladi u četvrtak da donese mjere koje će uključivati zamrzavanje nekih zajedničkih investicijskih projekata s Turskom, kao odmazdu za tursko rušenje ruskog borbenog zrakoplova.

Medvedev je na sjednici vlade također rekao da će se uvesti ograničenja na uvoz hrane iz Turske, prenosi Reuters. Rusija je ranije objavila da je odlučila pojačati kontrolu nad poljoprivrednim i prehrambenih proizvodima uvezenima iz Turske navodeći kao razlog kršenje sanitarnih normi.

Agencija dpa piše da je ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao Ankaru što se nije ispričala za rušenje bombardera su-24 uz granicu sa Sirijom.

Turska se još nije ispričala

"Još uvijek nismo čuli ispriku najviših turskih krugova. Niti smo čuli prijedloge kako popraviti štetu ili obećanje da će se kazniti počinitelji tog zločina", rekao je Putin, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Putin je dodao "da se stječe dojam da tursko vodstvo namjerno vodi tursko-ruske odnose u slijepu ulicu. To je žalosno". Ruski predsjednik ustrajao je u tome da je incident "suprotan zdravom razumu i međunarodnom pravu. Zrakoplov je srušen nad sirijskim teritorijem", rekao je.

Istovremeno, turski predsjednik Tayyip Erdogan je kao "emotivne" i "neprimjerene političarima" ocijenio prijedloge da se otkažu projekti s Rusijom. Reuters piše da je Erdogan rekao kako je rušenje ruskog zrakoplova u utorak bila "automatska reakcija" u skladu s vojnim pravilima.

Turska vojna pravila ne treba miješati s neslaganjem s Rusijom oko politike u Siriji, istaknuo je i dodao da će Ankara nastaviti podupirati umjerene pobunjenike u Siriji i turkmenske borce koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Kopirati
Drag cursor here to close