Turska i Amerika

Erdogan kritizirao Obamu zbog toga što se nije oglasio zbog troje mladih muslimana u SAD-u

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 08:23 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je američkog kolegu Baracka Obamu zbog toga što se nije oglasio nakon što je u SAD ove nedjelje ubijeno troje mladih muslimana.

Policija u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina je uhitila napadača koji je pucao i usmrtio troje studenata muslimana, uključujući muža i ženu, u univerzitetskom gradu Chapel Hillu, prenijela je agencija AP.

Napadač, identificiran kao Craig Stephen Hicks (46), optužen je za prvostupanjsko ubojstvo Deah Shadi Barakata (23), njegove supruge Jusor Abu-Salha (21) i njene sestre Razan Abu Salha (19) iz Ralija i nalazi se u zatvoru u Daramu.

Erdogan je u četvrtak, na konferenciji za tisak s meksičkim predsjednikom Enrique Pena Nietom tijekom posjete Meksiku, rekao da bi Obama, potpredsjednik SAD Joe Biden i državni tajnik John Kerry trebalo da reagiraju poslije takvih zločina.

''Ako budete šutjeli i ne oglasite se pošto se dogodi ovakvi incidenti, svijet će šutati kad se nešto dogodi vama'' istaknuo je Erdogan, osuđujući odgovorne za pucnjavu.

Američka policija je kasnije priopćila da je povod za ubojstvo troje mladih muslimana u blizini Univerziteta Sjeverne Karoline dugogodišnji spor između susjeda oko mjesta za parkiranje.

Muslimanske skupine za ljudska prava, međutim, izrazile su sumnje u vezi tog motiva i zatražile od vlasti da se pozabave spekulacijama, iznijetim na društvenim mrežama, da iza ubojstva stoje antimuslimanske predrasude, prenosi Tanjug.

''Na osnovu brutalne prirode ovog zločina, vjerske odjeće dviju žrtava i antimuslimanske retorike koja je u porastu u američkom društvu, pozivamo državne i savezne snage reda da se brzo pozabave spekulacijama o mogućem motivu predrasude u ovom slučaju'' rekao je Nihad Avad iz Vijeća za američko-islamske odnose.

Kopirati
Drag cursor here to close