Kotopaksi

Ekvador: Izvanredno stanje zbog vulkana, naložena evakuacija stanovništva

Vijesti / Flash | 16. 08. 2015. u 11:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea proglasio je danas izvanredno stanje u zemlji usljed pojačanih aktivnosti vulkana Kotopaksi i iz predostrožnosti naložio evakuaciju više stotina ljudi iz sela u blizini vulkana.

Izanredno stanje daje vlastima veća ovlaštenja u korištenju sredstava iz proračuna za reagovanje u slučaju eventualne erupcije vulkana, prenijela je agencija AP.

Savjetnik predsjednika Koree Aleksis Mera je izjavio da su nova izbacivanja pepela, ali i brzi tijek toplog gasa i stijena primjećen na zapadnim obroncima vulkana, podstakli vlasti da evakuišu obližnja sela.

Vulkan Kotopaksi, koji se nalazi u blizini ekvadorske prijestolnice Kita, u petak je izbacio oblak pepela visok čak pet kilometara, a fini sivi prah je pokrio puteve, kuće i automobile u okolini, ali i čak 50 kilometara dalje u Kitu, objavili su lokalni mediji.

Vlasti su ograničile pristup parku koji okružuje vulkan i zabranile uspone na njegov vrh, koji je popularan među planinarima.

Kotopaksi, koji se nalazi oko 50 kilometara od Kita i visok je 5.987 metara, počeo je da pokazuje pojačanu aktivnost u travnju. Posljednja erupcija dogodila se još 1877. godine.

Smatra se da je Kotopaksi jedan od najopasnijih vulkana u svijetu zbog leda koji prekriva vrh i blizine gusto naseljenih područja, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close