Poslije Danca, Danac

Ekskluzivno: Skjold Mellbin će zamijeniti Petera Sorensena u BiH

Vijesti / Flash | 04. 11. 2014. u 14:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franz-Michael Skjold Mellbin najvjerojatnije će biti novi veleposlanik Europske unije u Bosni i Hercegovini, doznaje portal Bljesak.info iz izvora u europskoj diplomaciji.

Kako doznajemo, Skjold Mellbin, koji se do sada nije spominjao među mogućim nasljednicima Petera Sorensena, bit će imenovan na ovu dužnost u siječnju nakon što to odobri Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Franz-Michael Skjold Mellbin je rođen 1958. godine i profesionalno se bavi politikom od 1985. godine, a bio je veleposlanik Danske u Japanu i Afganistanu. U lipnju 2013. godine imenovan je šefom Delegacije Europske unije u Afganistanu i specijalnim predstavnikom EU za Afganistan i Pakistan gdje mu je mandat završio u studenom prošle godine.

Skjold Mellbin bio je dužnosnik danskog ministarstva vanjskih poslova od 1985. to 2013. kada je pristupio Službi za vanjsko djelovanje EU-a.

Franz-Michael Skjold Mellbin bio je prvi danski veleposlanik u Afganistanu (2007. do 2008.), a ranije je službovao u Njemačkoj, Brazilu i Kini. Za veleposlanika u Japanu imenovan je u ruju 2008. a tu dužnost je obavljao do 2011. Kako se navodi u njegovoj biografiji, Skjold Mellbin pisao je političke članke i govore različitim danskim visokim dužnosnicima uključujući i premijera te ministre vanjskih poslova, financija te razvoja.

Danski diplomat, koji je diplomirao pravo na Sveučilištu u Copenhagenu 1983., dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a karijeru je, nakon rada u odvjetničkom uredu, nastavio u ministarstvu financija te vanjskih poslova. Uz to, predavao je na spomenutom sveučilištu.

Zajedno sa svojom suprugom objavio je knjigu koja se bavi analizom novogodišnjih govora danskih premijera od 1940. godine.

Inače, ranije je iz Delegacije EU u BiH priopćeno kako je natječaj za novog specijalnog predstavnika EU u BiH zatvoren i da je u tijeku ocjenjivanje kandidata.

Među kandidatima su se spominjali spominjani su veleposlanik Češke u BiH Tomaš Szunyog, bivši specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin iz Slovenije, te šef Izaslanstva EU u Pakistanu Lars Gunnar Vigemark iz Švedske.

Među onima koji su ušli u uži krug je i Slovenac Samuel Žbogar, koji je bio europski predstavnik na Kosovu. No, izvor portala Bljesak.info tvrdi kako će Danca Sorensena ipak zamijeniti Danac.

Kopirati
Drag cursor here to close