Leskovac

Ekshumirani ostaci 46 ubijenih pripadnika vojske NDH

Vijesti / Flash | 14. 11. 2014. u 17:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U šumi u Leskovcu kod Varaždinskh Toplica se već četiri dana obavlja ekshumacija i pronađeni su ostaci 46 ubijenih pripadnika vojske NDH a, a pretpostavlja se da ih je na toj lokaciji u rujnu 1943. ubijeno 70-ak, potvrdio je pomoćnik hrvatskog ministra branitelja, pukovnik Ivan Grujić. 

''Prema dosadašnjim saznanjima ovdje je dovedeno 70-ak zarobljenih pripadnika vojske NDH i oni su ovdje strijeljani. Nalazi na samom grobištu upućuju na to da su bili vezani, a na onim posmrtnim ostacima na kojima je to moguće, vidjelo se da se radi o nasilnim smrtima'', pojasnio je na konferenciji za novinare Grujić, prenosi Hina.

Na samom, već prije obilježenom grobištu, dvije su masovne grobnice. Jedna je u potpunosti istražena i ekshumirano je 29 žrtava, dok se druga još istražuje, a dosad je ekshumirano 17 žrtava. Grujić je rekao će se najvjerojatnije doći do brojke od 70-ak ubijenih, kako se i ranije pretpostavljalo, prema raznim izvorima i informacijama, prenosi Hina.

Grujić je rekao i da će se nakon završene ekshumacije znati broj i spol žrtava te eventualno njihova dob.

''Na temelju predmeta koje pronađemo možda ćemo moći utvrditi i njihovu vojnu pripadnost. Kad govorimo o istraživanju to znači prikupiti informacije iz svih mogućih izvora, arhiva, knjiga, ljudi koji su se bavili tim istraživanjima 20, a neki i 50-ak godina, ali i doći na mjesto i ekshumacijom potvrditi ta saznanja koja su zapisana i potvrditi činjenice i tada je istraživanje grobišta završeno'', objasnio je Grujić dodajući da ako se potvrdi da je riječ o nasilnoj smrti da tada ima elemenata za uključivanje državnog odvjetništva u cijeli proces.

Što se tiče dosadašnjih rezultata rada hrvatskog Povjerenstva za poraće, u dvije godine ekshumirano je 357 žrtava na 21 lokalitetu.

Inače, na području Hrvatske ima oko 700-tinjak grobišta, prema katalogu koji je već ranije napravilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close