Važnost arbitraže

EK: Razumijemo zabrinutost Hrvatske, ali podupiremo arbitražu

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 17:02 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija (EK) razumije zabrinutost Hrvatske, ali podupire arbitražni postupak i smatra da u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje pitanja zabrinutosti hrvatske strane, rekla je u utorak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva.

"Razumijemo zabrinutost hrvatskih vlasti u vezi s navodnim skandalom prisluškivanja. Međutim, EK u potpunosti podupire arbitražni postupak i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost kod obje strane", rekla je Andreeva.

Po njezinim riječima, u arbitražnom sporazumu postoje mehanizmi za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, uz istodobno zadržavanje potpunog funkcioniranja arbitražnog sustava.

"Komisija naglašava važnost dobrog funcioniranja Stalnog arbitražnog suda za glatku i učinkovitu primjenu zakonodavstva EU-a u budućnosti", odgovorila je Andreeva na upit Hine o stajalištu EK-a u vezi s najnovijim razvojem događaja oko arbitraže.

Andreeva dodaje da je Komisija upoznata sa situacijom i razvojem događaja te da, iako nije strana u arbitražnom postupku, pozorno prati što se događa.

slovenija za arbitra imenovala predsjednika ICJ-a Abrahama

Slovenska vlada imenovala je u utorak predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnya Abrahama za svog predstavnika u arbitražnom sudu za granicu s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji.

Umjesto najavljenog nacionalnog arbitra, Ljubljana je imenovala tog francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže.

Odluka je donesena na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka s premijerom Mirom Cerarom nakon kojih nije bilo izjava.

Hrvatska vlada objavila je u ponedjeljak da izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane.

Slovenska vlada ustraje u tome da skandal ne može biti razlog za zaustavljanje i prestanak arbitraže, čak niti prema bečkoj konvenciji o važenju međudržavnih ugovora.

Afera "arbitraža" izbila je kada su hrvatski mediji prošli tjedan objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Kopirati
Drag cursor here to close