bilateralni ugovor

EK nije nadležna za arbitražni sporazum

Vijesti / Flash | 29. 07. 2015. u 15:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić, komentirajući stajalište Europske komisije da će Arbitražni sud nastaviti djelovati čak i ako se Hrvatska povuče iz arbitraže, izjavio je u srijedu da EK nije nadležna za arbitražni sporazum te da je riječ o bilateralnom ugovoru između dviju ravnopravnih članica EU.

"EK nije nadležna za pitanje arbitražnog sporazuma. Riječ je o bilateralnim ugovoru dviju ravnopravnih članica EU", rekao je Jelić Hini, upitan za komentar. Europska komisija nešto ranije, u srijedu je istaknula da će Arbitražni sud za pitanje granica između Hrvatske i Slovenije nastaviti djelovati, čak i ako se Hrvatska povuče iz arbitraže.

"Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, Arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Europska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku", rekla je u srijedu glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva na konferenciji za novinare neposredno prije nego što će Sabor izglasati povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka.

Dodala je da je s tim u vezi komisija izrazila zabrinutost hrvatskoj Vladi u pismu potpredsjednika Fransa Timmermansa, koje je jučer upućeno ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić. U tom se pismu izražava zabrinutost Europske komisije zbog namjera Hrvatske "da se jednostrano povuče iz arbitražnog postupka".

Andreeva je ponovila da arbitražni sporazum sadrži mehanizme za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, a da se pritom očuva u potpunosti rad arbitražnog postupka. Istaknula je kako Komisija očekuje od Hrvatske, jednako kao što bi očekivala i od Slovenije, da nastavi podržavati rad arbitražnog suda. Dodala je i da snažno ohrabruje Hrvatsku da ostane u arbitražnom postupku te da se drži preuzetih obveza. Europska komisija pomagala je Hrvatskoj i Sloveniji u zaključivanju arbitražnog sporazuma, ali nema nikakve nadležnosti u vezi s arbitražnim postupkom niti je ona strana u tom postupku.

Hrvatski sabor u srijedu je jednoglasno obvezao Vladu da pokrene postupak o izlasku iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom. Slovenija je "teško povrijedila" odredbe međunarodnog ugovora i pravilo sudjelovanja u arbitraži u dobroj vjeri i zato Hrvatska drži da Arbitražni sud ne može ispuniti svoje zadaće, kaže se u obrazloženju koje je vlada poslala Saboru uoči sjednice.

"Hrvatska ocjenjuje da Arbitražni sud nije u mogućnosti na način koji se očekuje od neovisnog i stručnog međunarodnog suda, ispuniti svoje zadaće. Javno objavljeni razgovori člana Arbitražnog suda kojeg je imenovala Slovenija i zastupnice Slovenije, za koje je potvrđeno da su vjerodostojni otkrivaju da su temeljna načela arbitražnog postupka, načela poštenja, zakonitosti, neovisnosti i vjerodostojnosti, sustavno i teško prekršena, i to na štetu Hrvatske", kaže se u obrazloženju.

Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka, drži vlada i zato je predložila zaključak kojim ju je Sabor obvezao "na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009., koji je na snazi od 29. studenoga 2010.".

Kopirati
Drag cursor here to close