Egipat

Egipatski sud: Na smrt osudili čak 529 pristalica jedinog šefa države ikada demokratski izabranog

Vijesti / Svijet | 24. 03. 2014. u 10:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski sud je osudio na smrt u prvom stupnju 529 pristalica islamističkog predsjednika Mohameda Morsija kojega je svrgnula vojska zbog nasilja koje su počinili tijekom ljeta, priopćili su sudski izvori.

Samo 153 osuđenika su zatočena, ostali su u bijegu, precizirali su ovi izvori, kao i da je 17 oslobođeno.

Ukupno, više od 1.200 osoba je osuđeno zbog sukoba koji su se dogodili polovicom kolovoza u okrugu el-Minja, 250 kilometara južno od Kaira, u najvećem procesu od početka represija Morsijevih pristalica pokrenutih početkom srpnja u svrgavanju jedinog šefa države ikada demokratski izabranog u zemlji.

U utorak, još 700 ljudi je pozvano, od kojih su mnogi iz Muslimanskog bratstva. Međutim, većina optuženih je u bijegu.

Kao optuženici pozvani u ponedjeljak, oni moraju odgovarati za sukobe nastale u pokrajini el-Minja 14. kolovoza, u trenutku kada su vojnici i policajci rastjerivali krvavi skup islamista u Kairu.

Među optuženima su brojni lideri Morsijevog Muslimanskog bratstva, čiji je vrhovni vođa Mohamed Badi, optužen za sukobe koji su izazvali smrt dva policajca i napade na javna i privatna dobra 14. kolovoza u ovoj pokrajini.

Ovo je prvi put da se tolikom broju osoba sudi samo u jednom procesu, dok su brojni procesi islamistima otvoreni nakon Morsijevog svrgavanja 3. srpnja, jedinog šefa države ikada demokratski izabranog u Egiptu.

Nakon njegovog svrgavanja, nove vlasti su pokrenule nemilosrdne represije u kojima je poginulo najmanje 1.400 osoba, prema podacima Amnesty Internationala, od kojih je više od polovine 14. kolovoza tijekom rastjerivanja demonstracija Morsijevih pristalica u Kairu. Osim toga, za osam mjeseci, tisuća islamista su uhićene i sudi im se, poput Morsija i gotovo svih lidera Muslimanskog bratstva, koji su suočeni sa smrtnom kaznom.

Već osam mjeseci, njegove pristalice redovno sudjeluju na demonstracijama tražeći njegov povratak na vlast. Njihova okupljanja se često izrode u sukobe sa snagama sigurnosti i protivnicima svrgnutog predsjednika.

Utjecajno bratstvo Muslimansko bratstvo je svrstano u "terorističku" grupu u prosincu od vlasti nakon napada za koji je odgovornost preuzeo džihadistički pokret koji nije povezan s islamističkim pokretom starim 85 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close