Prosvjedi u Kairu

Egipat: Rastu tenzije nakon odgode objave rezultata izbora

Vijesti / Flash | 21. 06. 2012. u 10:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborne vlasti odgodile su objavu rezultata predsjedničkih izbora u Egiptu nakon što su primile više od 400 pritužbi na nepravilnosti, uključujući i pritužbe od samih kandidata, kandidata Muslimanskog bratstva Mohameda Morsija i bivšeg premijera Ahmeda Šafika. Rezultati su se očekivali u četvrtak, a njihova je odgoda pojačala tenzije u već ionako polariziranoj zemlji.

Konačan datum objave izbornih rezultata još uvijek nije poznat.

Zbog ove odgode na trgu Tahrir u Kairu do kasno u noć sa srijede na četvrtak protestovalo je na tisuće pristalica opozicije, prenose u četvrtak agencije.

Prosvjedovali su ujedno i protiv vojnog vrha koji upravlja zemljom od svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka prošle godine i koji je dekretom značajno proširio svoje ovlasti u nedjelju.

Pitanje je hoće li izbori sada biti otkazani ili namješteni, tj. hoće li vlasti prihvatiti izborne rezultate ako se pokaže da je pobijedio kandidat Muslimanskog bratstva, s obzirom da se protiv bratstva bore već desetljećima.

Svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka navodno umjetno održavaju u životu nakon što je pretrpio nekoliko moždanih udara. Mubarak je osuđen na doživotnu kaznu zbog pogibije demonstranata u prošlogodišnjoj revoluciji.
Britanski mediji komentiraju da je moguće da se njegovo kritično zdravstveno stanje koristi za odvraćanje pažnje od kontroverznih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close