Poboljšanje odnosa

Egipat nastoji ojačati bilateralne odnose s BiH

Vijesti / Flash | 13. 09. 2014. u 12:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipat je najveća i najstarija država na Bliskom istoku, s dobro poznatom povijesnom liderskom ulogom koju priznaju ključni međunarodni igrači. U tom kontekstu Egipat podržava principe međusobnog poštovanja i nemiješanja u unutarnje stvari drugih zemalja, s nadom da će tako maksimirati koristi na dobrobit svih zemalja.

Ovo je u uvodu kazao egipatski veleposlanik u BiH Yasser El-Atawi, koji je dao niz zanimljivih odgovora na pitanja o aktualnoj situaciji u Egiptu, perspektivi odnosa BiH i Egipta te stajalištima svoje vlade o posljednjim događanjima na Bliskom istoku.

Egipat dobro stoji u smislu političke i sigurnosne situacije

Veleposlanik El-Atawi navodi da Egipat sada stoji veoma dobro u smislu političke i sigurnosne situacije, te u vezi s tim radi s ozbiljnošću potrebnom da se postigne uspješna demokratska transformacija zajedno s ekonomskom i političkom stabilnošću, što predstavlja pravi izazov za ostvarenje održivog razvoja za egipatski narod.

''Siguran sam da pratite pozitivan razvoj događaja nakon revolucije od 30. lipnja 2013. kojom su stvari vraćene na pravi put da bi se ostvarile vrijednosti socijalne pravde, ljudskog diginiteta i poštovanja vladavine prava i demokratski izabranih institucija.

Revolucija 25. siječnja 2011. predstavljala je prekretnicu u povijesti naše zemlje. Egipatski narod izrazio je svoje zahtjeve na elegantan način koji je karakterizirala nevjerojatna socijalna kohezija. Ovi zahtjevi su ponovo naglašeni 30. srpnja 2013. godine'', rekao je veleposlanik El-Atawi.

Po njegovoj ocjeni, Egipat svjedoči novu eru punu aspiracija i nada za svoje građane nakon izbora predsjednika Abdela-Fataha El-Sissija u lipnju ove godine.

''Predsjednik Abdel Fattah Al-Sissi je veoma voljan da postigne uspjeh u demokratskoj transformaciji i očuvanju svih sloboda te da ostvari ekonomski i socijalni razvoj u sigurnom društvu '', rekao je. Egipat je, naglašava El-Atawi, intenzivirao svoje napore u borbi protiv slijepog terorizma koji predstavlja veliki izazov za cijeli svijet.

''Mi smo u žestokoj bici s kobnim i slijepim terorizmom, koji se krije iza vjerskih slogana i kalja ugled našeg velikog, tolerantnog islama. Čvrsto idemo naprijed s dobro izgrađenom odlučnošću na našem putu, koji smo dogovorili kako bi se postigla bolja budućnost za sve egipatske građane, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi. Egipatski novi ustav, koji je odobrio narod ove godine, osigurao je jednakost u pravima i dužnostima da bi se ostvarilo uspostavljanje moderne demokratske civilne države koja može igrati efikasnu ulogu u regionalnoj i međunarodnoj sferi'', poručio je veleposlanik.

Naglasio je da predsjednik Sissi, zajedno sa sadašnjom vladom, radi neumorno i s posebnom pažnjom kako bi unaprijedio životne uvjete egipatskih građana i ostvario ekonomski, politički i društveni razvoj nudeći nove inovativne ideje na raznim poljima. Jedan broj megastrateških projekata je pokrenut, među kojima je "Razvoj regije Sueskog kanala", projekt zasnovan na temelju novog proširenja Sueskog kanala.

''Egipatski narod podržava i okuplja se iza rukovodstva izabranog slobodno i transparentno. Izražavanje povjerenja u integritet trenutnog političkog rukovodstva se vidi i u primjeru velikog doprinosa kupovinom državnih obveznica koje je izdala vlada da bi financirala Projekt Sueskog kanala, čime je prikupljeno gotovo pet milijardi dolara za samo pet dana,brojka koja nastavlja rasti'', istaknuo je.

Velika trgovinska razmjena

Kada su u pitanju odnosi između Egipta i BiH, veleposlanik El-Atawi ih je ocijenio veoma stabilnim i odličnim. Egipat je, podsjetio je, bio jedna od prvih zemalja koja je priznala neovisnost BiH i otvorio je rezidentno veleposlanstvo u Sarajevu 1996. godine.

''Egipat je još voljan da stoji uz BiH na njenom putu prema ostvarenju političke i ekonomske stabilnosti. Mi poštujemo volju i suverenitet BiH i podržavamo ono što je dogovoreno među svim stranama o različitim pitanjima. Stojimo na jednakoj distanci od svih strana u BiH, bez obzira na njihovo vjersko ili etničko porijeklo'', kazao je. Egipat nastoji ojačati bilateralne odnose s BiH na svim nivoima.

Veleposlanik kaže da je na vrhu prioriteta povećanje obima trgovinske razmjene između dviju zemalja koja trenutnu iznosi oko 13 milijuna eura. Na nesreću, smatra, ekonomske i trgovinske veze ne odražavaju odlične političke odnose između dviju zemalja, ali postoje široki izgledi koji mogu biti razvijeni u smislu povećanja bh. izvoza u Egipat i pospješivanja pristupa egipatskih proizvoda na tržište BiH zauzvrat.

Postoje potpisani sporazumi između dvije zemlje u vezi s ovim, a pokrivaju široki opseg aspekata: ekonomski, naučnu, tehničku, trgovinsku suradnju te poticanje i zaštitu investicija. Povećanje mobilnosti kapitala između dviju zemalja u smislu međusobnih investicija i otvaranja vrata trgovinskim komorama, te asocijacijama industrije i biznisa da prouče i uspostave mrežu zajedničkih kompanija je od najviše važnosti za obje zemlje.

Neophodno je spomenuti u vezi s tim napore koje su bh. vlasti i egipatsko veleposlanstvo u Sarajevu učinili na podršci uspostavljanju prve egipatske tvornice u Foči za preradu drveta, koja je najveća egipatska investicija u BiH.

Kada je u pitanju broj turista koji dolaze u Egipat, veleposlanik El-Atawi kaže da je znatno uvećan u posljednjem periodu. Većina država, uključujući SAD, mnoge zemlje EU i Rusiju, ponovo je razmotrila i ukinula ograničenja na putovanje u Egipat, posebno u turističke oblasti.

''Sada, mogu naglasiti da su turističke oblasti u Egiptu (Kairo, Hurghada, Sharm El-Sheikh, Asuan i Luksor) potpuno sigurne i mirne. Egipatski građani su civilizirani i dobro poznati po ljubaznosti, velikodužnosti i poštovanju za strance. Društvena i politička mobilnost koja se događa u Egiptu ne implicira bilo kakve štetne aktivnosti prema posjetiteljima i strancima. U vezi s tim, koristim se ovom prilikom da pozovem turiste iz BiH i cijelog svijeta da posjete Egipat i uživaju u odmoru'', poručio je veleposlanik El-Atawi.

Poznat stav Egipta o terorizmu

Govoreći i o posljednjim događanjima na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Iraku, veleposlanik El-Atawi je rekao da Egipat ima povijesni poznat stav u borbi protiv terorizma i vjerskog ekstremizma na osnovu svog velikog i praktičnog iskustva koje je dalo korektnost egipatskim gledištima u vezi s naporima za borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Terorizam je globalni fenomen, kao što svako zna, i protiv njega se mora boriti koncentriranim službenim i neslužbenim naporima da bi se eliminirao ovaj fenomen.

''Predsjednik Abdel Fattah El-Sissi je upozoravao na ozbiljnost rastućeg fenomena ekstremizma i na važnost ponovnog razmatranja koncepta vjerskog diskursa koji trenutno prevladava na teritorijima arapskih i islamskih zemalja, naglašavajući važnost jačanja stupova umjerenog vjerskog diskursa za širenje učenja islama i njegovih vrijednosti, koje podržavaju kategorično napore da se ispravi imidž islama koje pravi teroristi pokušavaju iskriviti putem ovih zločinačkih akcija. Predsjednik Sissi je pozvao na važnost koncentriranih kolektivnih napora, regionalnih i međunarodnih, protiv onoga što se naziva "Islamska država Iraka i Levanta". Predsjednik Sissi je upozorio na rast ove grupe, pozivajući na ujedinjenu i dobro prostudiranu strategiju prema ovoj prijetnji'', naveo je egipatski veleposlanik.

''Od osnovne i velike važnosti je provesti sveobuhvatne napore da se povrate legitimna prava palestinskom narodu koji stoji nepokolebljivo suočavajući se s izraelskom okupacijom, te riješiti ovo pitanje na sveobuhvatan, pravedan i brz način sa

Kopirati
Drag cursor here to close