Epidemija

Ebola i u Sijera Leoneu, Liberija zatvara granice - oboljeli liječnici

Lifestyle / Zdravlje | 28. 07. 2014. u 17:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širi se epidemija ebole na zapadu Afrike. U Liberiji, Sijera Leoneu, Gvineji i Nigeriji do sada je zaraženo više od 1.200. Umrlo ih je 670. Zaraženi su i neki od najistaknutijih stručnjaka za tu bolest, a jedan je liječnik u Liberiji umro.

Volonteri Svjetske zdravstvene organizacije u Sijera Leoneu zabrinuti su. Ne stignu se, kažu, boriti s brzinom širenja epidemije. Samo u posljednja dva tjedna pokopano je 50 žrtava te bolesti.

Situacija je kritična i u Gvineji i Liberiji koja je zatvorila granične prijelaze, ograničila okupljanje na javnim mjestima i uvela stroge zdravstvene mjere. Nedavno je prvi slučaj zabilježen i u Nigeriji.

Među oboljelima je i troje liječnika, od kojih je liberijski doktor Samuel Brisbane u subotu preminuo u klinici u Monroviji.

Američki liječnik Kent Brantly, koji je u više zemalja zapadne Afrike pomagao u suzbijanju epidemije ebole, zarazio se također u Liberiji.

Samaritan's Purse, kršćanska karitativna udruga, rekla je da je Brantly smješten u karantenu u bolnici ELWA u Monroviji, liberijskoj prijestolnici, a prema informacijama koje stižu njegovo je stanje ozbiljno.

Treći liječnik, Sheikh Umar Khan, vodeći stručnjak za ebolu u Sijera Leoneu, liječi se u klinici Liječnika bez granica (MSF) i prognoze su da će preživjeti.

Ebola ubija i do 90 posto oboljelih, iako je stopa smrtnosti u najnovijoj epidemiji oko 60 posto. Virus je jako zarazan, posebice u kasnoj fazi, a simptomi uključuju povraćanje, dijareju te unutarnje i vanjsko krvarenje. Prenosi se krvlju i drugim tjelesnim tekućinama.

Kopirati
Drag cursor here to close